Veliko političko suđenje u SAD-u: Pomoćnik Dicka Cheneyja odgovara zbog laganja

SUĐENJE pomoćniku bivšeg potpredsjednika SAD-a Dicka Chaneya, Lewisu “Scooteru” Libbyju, započelo je u Washingtonu, gdje će Libby odgovarati zbog krivokletstva u istrazi o odavanju identiteta CIA-ine agentice, a ispitat će se i pod kakvim je okolnostima predsjednik George W. Bush lagao da Sadam Husein ima nuklearno oružje.

Washington je grad u kojemu su demokrati u velikoj prednosti, tako da se sudac Reggie Walton prije suđenja zamolio potencijalne porotnike da odstupe ukoliko imaju jaka demokratska ili republikanska uvjerenja, ako su čvrsti u stavovima za ili protiv rata u Iraku, te ako imaju snažne simpatije ili antipatije prema Dicku Chaneyju.

Dick Cheney je jedan od svjedoka na suđenju, i to će biti prvi puta u povijesti SAD-a da će potpredsjednik na ovaj način sudjelovati u kaznenom postupku.

Suđenje je vezano za Bushevo obraćanje naciji početkom 2003. kada je predsjednik SAD-a izjavio da je britanska vlada dobila provjerenu informaciju da je Sadam Husein iz Afrike zaprimio pošiljku urana, koji je trebao biti iskorišten za izradu nuklearnog oružja.

Bivši američki veleposlanik Joseph Wilson istraživao je te tvrdnje u Nigeru, da bi kasnije otvoreno u javnosti govorio da ne vjeruje u Busheve teze. State Department je nakon toga u javnost pustio informaciju da je Wilsonova supruga, Valerie Plame, agentica CIA-e, a objavljivanje toga podatka je kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost za izdavanje identiteta na sebe je preuzeo zamjenik državnog tajnika Richard Armitage, no nije bio kazneno gonjen. Rekao je da je slučajno, a ne namjerno odao Valerie Palme.

Libbyju se sudi zbog laganja pod prisegom, jer je porekao da se obratio trojici novinara o Plame i za ometanje FBI-jeve istrage. U svojem je svjedočenju rekao da je s novinarima razgovarao o agentici samo u okvirima javnosti poznatih informacija, ali novinari su svjedočili protiv njega. U svjedočenjima sva tri novinara koja su razgovarala s Libbyjem stoji da je baš on bio izvor informacije o agentici CIA-e, a ne Armitage.

Libbyjeva obrana se zasniva na tome da nije lagao istražiteljima, jer mu je u vrijeme svjedočenja um bio pomućen silnim međunarodnim problemima, od Irana i Sjeverne Koreje, pa do terorističkih prijetnji, te da ni sam u tom trenutku nije znao kako je saznao za identitet Valerie Plame.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara