Plenković kao Karamarko: U Velikom Trgovišću slinio nad Tuđmanom

Plenković kao Karamarko: U Velikom Trgovišću slinio nad Tuđmanom

Foto: Hina/Index

PLENKOVIĆ je danas posjetio Veliko Trgovišće, rodno mjesto Franje Tuđmana.

Danas je obljetnica rođenja nikad prežaljene HDZ-ove zvijezde vodilje i prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana. Naravno, to je bila prigoda da se Plenković fotografira dok polaže vijenac i pali svijeće. Kako su se oko njega okupili novinari, nije propustio ponoviti klasičnu mantru HDZ-a pa je poručio kako stranku želi pozicionirati na Tuđmanovim temeljima.

Najveći čovjek moderne hrvatske povijesti


Plenković je ustvrdio da "HDZ želi pozicionirati na onom dijelu političkog spektra gdje je Tuđman postavio čvrste temelje". To, dodao je, uključuje desni centar, narodnjaštvo i okupljanje demokršćanskih načela, odnosno svih vrijednosti na kojima se zasniva politička platforma i program HDZ-a.

"To vidim kao svoju temeljnu zadaću u ovakvim političkim okolnostima 2017. godine", istaknuo je Plenković.

Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, nazvao je najvećim čovjekom moderne hrvatske povijesti. "Znao je kao državnik povući prave poteze u vrlo zamršenim i kompleksnim okolnostima, prijelomnim godinama za Europu i za Hrvatsku, od 1989. pa nadalje, koji su doveli do hrvatske slobode, samostalnosti, demokracije, stjecanja međunarodnog priznanja", rekao je Plenković.

Tako je govorio i Karamarko

Sličnu retoriku koristio je i Tomislav Karamarko, čija politička karijera se danas spominje kao primjer lošeg vođenja stranke i države.

I Karamarko je hodočastio u Veliko Trgovišće, još 2013. godine. Tada je uspoređivao Tuđmana s Churchillom i nazivao ga najvećim Hrvatom 20. stoljeća.

"Franjo Tuđman je, usudim se reći, najveći Hrvat 20. stoljeća. Ono što je Churchill bio za Veliku Britaniju, a De Gaulle za Francusku, za Hrvatsku je dr. Franjo Tuđman", bacao je komplimente Karamarko.

>> Karamarko: Tuđman je najveći Hrvat 20. stoljeća, on je srušio hrvatski berlinski zid

Hrvatski berlinski zid


"Ne samo da je Tuđman stvorio ovu državu, on je srušio i hrvatski berlinski zid. Hoću reći, uveo je demokraciju", govorio je Karamarko, dodajući da Tuđmana diktatorom proglašavaju oni koji su bili apologeti jednopartijskog sustava. "To je politička perverzija koju HDZ neće dopustiti", tvrdio je nekoć važan faktor u hrvatskoj politici, Tomislav Karamarko.

"Nema dileme i ne smije biti dileme tko je stvorio hrvatsku državu. Nikakav Ustav iz '74, nikakav Josip Broz, nikakav Račan. Svaka im čast svima, ali zna se tko je stvorio hrvatsku državu. I danas, kada ulazimo u Europsku uniju, moramo ući s potpisom dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja", grmio je tada Karamarko.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara