Venezuela: Maduro pokušava smiriti stanje u zemlji

Venezuela: Maduro pokušava smiriti stanje u zemlji

Foto: Hina

VLASTI Venezuele pozvale su Vrhovni sud da ponovno razmotri svoju odluku o preuzimanju ovlasti parlamenta koju kritičari vlasti nazivaju državnim udarom i skretanjem u diktaturu.

Predsjednik Nicolas Maduro rekao je u ponoćnom obraćanju naciji da je sukob između Vrhovnog suda i parlamenta, kojim dominira oporba, prevladan, ali nije iznio nikakve pojedinosti.

Uz Madura su stajali najviši dužnosnici, pa tako i potpredsjednik Tareck El Aissami koji je kazao: "Tražimo od Vrhovnog suda da razmotri odluku... kako bi se održala institucionalna stabilnost i ravnoteža vlasti".

Ukinuvši već većinu mjera koje je donijela Nacionalna skupština otkad je u njoj 2015. oporba preuzela vlast, Vrhovni sud kojeg oporba optužuje da je u službi aktualne vlasti, ovaj je tjedan rekao da preuzima ulogu zakonodavne vlasti jer parlament pokazuje nepoštivanje zakona.

Nakon toga su izbili prosvjedi protivnika aktualne vlasti, a glavna državna odvjetnica Venezuele u petak je oštro kritizirala sudsko preuzimanje parlamenta, raskidajući veze sa socijalističkom vladom predsjednika Madura.

"Radi se o kršenju ustavnog poretka. Moja je obveza zemlji izraziti veliku zabrinutost", rekla je Luisa Ortega, koja se smatrala važnom Madurovom saveznicom.

Vrlo se rijetko događa da neki visoki dužnosnik bude tako kritičan, što Madurovi protivnici tumače pokazateljem da potpora Maduru u zemlji pada.

Venezuelski vrhovni sud dodijelio si je u četvrtak ovlasti parlamenta, a njegov predsjednik Julio Borges rekao je da se radi o "državnom udaru".

Tom odlukom dodatno je produbljena politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju, nakon nadmoćne pobjede oporbe na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u zadnjih 17 godina.

Oporba se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013., a koju provodi Maduro.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara