Venezuelska oporba vraća se na Barbados razgovarati s Madurovom vladom

Venezuelska oporba vraća se na Barbados razgovarati s Madurovom vladom
Foto: Epa

VENEZUELSKA opozicija rekla je u nedjelju da će se vratiti na otok Barbados kako bi nastavila razgovore s vladom predsjednika Nicolasa Madura s ciljem okončanja političke krize u toj gospodarski uništenoj zemlji.

Dvije strane sastale su se na karipskom otoku Barbadosu prošli tjedan gdje su vodile razgovore pod pokroviteljstvom Norveške, ali su se u četvrtak vratile na konzultacije.

Venezuelu potresaju hiperinflacija te nestašice struje i osnovnih potrepština

Tim za odnose s javnošću vođe venezuelske oporbe Juana Guaidoa, kojeg priznaje više od 50 država, objavio je na Twitteru da se izaslanstvo vraća kako bi se postigla promjena koja može okončati patnju Venezuele.

Razgovori će biti nastavljeni samo nekoliko dana nakon što su dvojica Guaidovih tjelohranitelja uhićena zbog navodnog pokušaja prodaje oružja u sklopu propalog ustanka protiv Madura.

Venezuelu potresaju hiperinflacija te nestašice struje i osnovnih potrepština, a od 2015. čak 4 milijuna Venezuelaca izbjeglo je iz zemlje, prema podacima UN-a koji navodi da je hitna humanitarna pomoć potrebna četvrtini stanovništva.

Samoprozvani predsjednik

Guaido se u siječnju pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je proglasio ponovni izbor predsjednika Madura 2018. nelegitimnim.

Socijalist Maduro tvrdi, pak, da je Guaido marioneta SAD-a, koji je orkestrirao pokušaj državnog udara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara