Venezuelanski parlament ostao bez većine ovlasti

Venezuelanski parlament ostao bez većine ovlasti

Foto: Hina

USTAVOTVORNA skupština je lišila venezuelski parlament, jedinu instituciju pod kontrolom oporbe, većine njezinih ovlasti, čime socijalistički predsjednik Nicolas Maduro nastavlja preuzimati vlast u zemlji.

Ustavotvornu skupštinu, izabranu krajem srpnja, osporava veliki dio međunarodne zajednice. Ona je prisvojila većinu parlamentarnih ovlasti.
 
Teška kriza

Venezuleu pogađa teška politička i gospodarska kriza. Prosvjednici zahtijevaju odlazak predsjednika izabranog 2013. godine, a u prosvjedima je od 1. travnja poginulo 125 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ustavotvorna skupština, blisko povezana s Madurom, priopćila je "da preuzima ovlasti za zakone o pitanjima koja su izravno usmjerena na očuvanje mira, sigurnosti, suvereniteta, socioekonomskog i financijskog sustava, državne imovine i jamčenje prava Venezuelaca".
 
Ova odluka skupštine donesena je na sastanku na koji je bilo pozvano izvršno povjerenstvo parlamenta, ali je odbilo doći.
 
U odluci se ističe da su "svi organi javne vlasti podređeni nacionalnoj Ustavotvornoj skupštini".
 
Parlament, koji je pod kontrolom oporbe, priopćio je da ne priznaje odluku provladine Ustavotvorne skupštine o preuzimanju zakonodavnih ovlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara