Vrhovni sud Venezuele preuzeo ovlasti parlamenta

Vrhovni sud Venezuele preuzeo ovlasti parlamenta

Foto: Hina

VENEZUELSKI vrhovni sud koji oporba optužuje da je u službi aktualne vlasti, dodijelio si je u četvrtak ovlasti parlamenta, utvrde oporbe, u novom nasilnom činu tabora predsjednika Nicolasa Madura, a predsjednik parlamenta Julio Borges optužuje potonjeg za "državni udar".

Ova odluka pokazuje da se produbljuje politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju nakon nadmoćne pobjede oporbe na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u zadnjih 17 godina. Oporba se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. a koju provodi Maduro.

Borges pozvao vojsku da prekine "šutnju"

"Nicolas Maduro je u Venezueli upravo izveo državni udar", rekao je Borges na tiskovnoj konferenciji ispred zgrade parlamenta, pozivajući vojsku da prekine "šutnju" nakon narušavanja ustavnog poretka.

"Maduro ne može biti iznad ustava", dodao je, ocijenivši da je predsjednik "oduzeo vlast venezuelskom narodu".

Vrhovni sud preuzeo pravo donošenja zakona

Vrhovni sud je u siječnju 2016. poništio sve odluke koje je izglasala Narodna skupština, kao odgovor na imenovanje troje zastupnika antichavista, unatoč sumnji koja je pratila njihov izbor. Vrhovni sud je nakon toga neprestano smanjivao ovlasti zastupnika.

"Dok je Narodna skupština izvan zakona, parlamentarne ovlasti izravno preuzima Ustavno vijeće (vrhovnog suda)", navodi se u odluci koju je najviše pravosudno tijelo u zemlji objavilo u noći na četvrtak.

To konkretno znači da si vrhovni sud prisvaja pravo donošenja zakona.

Zastupnicima ukinut imunitet

"To je nepošten sud koji krivo tumači ustav koji je sam donio", reagirao je u četvrtak oporbeni zastupnik Henry Ramos Allup, bivši predsjednik venezuelskog jednodomnoga parlamenta.

Vrhovni sud je u utorak ukinuo imunitet venezuelskim zastupnicima, koji većinom dolaze iz oporbe i može im se suditi za veleizdaju na vojnom sudu.

Osim političke krize, Venezuelu su pogodile nestašica osnovnih namirnica i inflacija koja se teško može zaustaviti (1660 posto krajem 2017., predviđa MMF).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara