VERBALNI DELIKT Nekad se sudilo za "Ustani, bane", a danas za "HDZ lopovi"

VERBALNI DELIKT Nekad se sudilo za "Ustani, bane", a danas za "HDZ lopovi"

Foto: FaH/USUD

"JAMČI se sloboda mišljenja i izražavanja misli." - tako glasi članak 38 hrvatskog Ustava. No slaba je to utjeha za 18-godišnjeg Porečanina Marka Starčića koji je za povik "HDZ lopovi! Lopine!" hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, "zaradio" prekršajnu prijavu.

"Zakon se treba provoditi"

Odmah su mu prišla dva policajca u civilu, identificirala se značkom te ga zamolila da se stiša. Dva sata nakon toga, na radno mjesto Marka Starčića došao je uniformirani policajac i uručio mu poziv na sud zbog remećenja javnog reda i mira. Za premijera Plenkovića u ovom postupku policije nema ništa sporno.

"Zakon se treba provoditi", rekao je Plenković o policijskoj prijavi 18-godišnjem Starčiću. Čini se kako je ovo samo nastavak trenda koji je započeo novi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Tako smo ovog ljeta imali niz privođenja zbog napisa na Facebooku, a sve je zapravo počelo s Janicom Kostelić.

Sve je počelo s Janicom

Naime, zbog verbalnih uvreda i prozivanja državne tajnice Janice Kostelić, sedmorici navijača Hajduka određen je petodnevni pritvor. Policija je teretila navijače da su okružili automobil u kojem je bila Janica i pritom joj vikali "Jebo te Mamić" i "Zakon o sportu" i "Oj Jano, oj Janice, puši kurac, snježna kraljice". Optužnim prijedlogom splitska policija zatražila je zatvorske kazne za privedene.

Nakon Janice krenula su i masovna privođenja zbog napisa na Facebooku. Tako je zbog prijetnje premijeru Plenkoviću u lipnju priveden 45-godišnjak iz Dubrovnika. Priveden je i 21-godišnji Hrvat s adresom u Austriji, također zbog prijetnji premijeru. U istražnom zatvoru završio je i član SDP-a Gordan Bičak, jer je javno pozivao na mržnju protiv Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. U pritvoru je bio i 44-godišnjak iz Nove Gradiške koji je na Facebooku objavio kopirane prijeteće komentare. Komentari su se odnosili na Plenkovića, a "krivica" je bila u tome što nije bilo jasno naznačeno navodnim znakovima da se radi o - citatu.

Ikić Baniček ganjala policija, a Pera Mrnarevića DORH

Nevjerojatan slučaj imala je i sisačka gradonačelnica. Naime, SDP-ovka Kristina Ikić Baniček dobila je od policije optužni prijedlog zbog "omalovažavanja policije", odnosno narušavanja reda i mira. Policija je zamjerila gradonačelnici službeni dopis u kojem je kritizirala rad policije u slučaju zahtjeva da se očituje o dodjeli gradskih sredstava nekim udrugama. Nakon što je slučaj izašao u medijima, policija je prijedlog povukla.

Oko izražavanja mišljenja imao je problema i Pero Mrnarević iz Dubrovnika. Njega je DORH maltretirao zbog transparenta koji je držao tijekom prosvjeda protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu. Na ironičnom transparentu pisalo je "Vratite Italiji Istru i Dalmaciju".

Pritvorili starca zbog biskupa Košića

Ilija Komšić, 69-godišnjak iz Tisnog, u privatnoj poruci putem Facebooka sisačkom biskupu Vladi Košiću prijetio je smrću.

"Sram me je što sam to napisao, ali želio sam da on (biskup Košić) bude svjestan svojih komentara i toga što govori na misama", rekao je Komšić, no njegov slučaj digao je javnost na noge. Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, rekao je tada da je do cijelog slučaja došlo jer biskup Košić namjerno iritira i provocira hrvatsku javnost. No, reagirali su i drugi.

"Gdje su granice kritike? Tko procjenjuje radi li se o bijesu očajnih građana ili ozbiljnim prijetnjama? Koga se uhiti, a koga zaobilazi? Jedno je sigurno: Hrvatskom se širi strah da se ponovno uvodi verbalni delikt!", oglasio se ovog ljeta šef SDP-a Davor Bernardić. No vladajući se ne obaziru na kritike, a trend se nastavio uhićenjem 18-godišnjaka iz Poreča.

Vebalni delikt

Iako za vrijeme Jugoslavije nije bilo Facebooka, uhićenja zbog nepoćudnog govora protiv vladajućih bila su itekako rasprostranjena. Ljude se tako hapsilo zbog pjevanja pjesama kao što su "Ustani, bane" i "Vilo Velebita".

Kako se čini, verbalni se delikt, jedna od ružnih tekovina bivše države, ponovno vraća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara