Verheugen o hrvatsko-slovenskim odnosima

OTVORENA granična pitanja između Hrvatske i Slovenije neće djelovati na uključivanje Slovenije u Europsku uniju, ali bi mogla djelovati na izradu poziva, odnosno "avisa" Hrvatskoj u prvoj polovici iduće godine, rekao je u utorak u razgovoru za slovensku televiziju povjerenik za širenje EU-a Guenter Verheugen.

Verheugen je u razgovoru posvećenom sutrašnjoj objavi zadnjeg predpristupnog izvješća zemalja-pristupnica rekao da je Slovenija najuspješnija od 10 zemalja koje se iduće godine pridružuju EU-u i da izvješće sadrži samo jednu znatniju opomenu Ljubljani na području slobodnog protoka ljudi. Riječ je - kako je pojasnio - o međusobnom priznavanju stručnih svjedodžaba za medicinske sestre i babice, dok ostalih ozbiljnijih primjedaba Sloveniji na 180 područja u kojima se ona prilagođavala europskoj legislativi nema.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li na uključivanje Slovenije u EU djelovati pitanja proglašenja ekološko-ribolovne zone u Jadranu i otvorena granična pitanja s Hrvatskom, Verheugen je rekao da ne, ali da je "s Hrvatskom drukčije."

"Hrvatska tek očekuje poziv, odnosno "avis" (mišljenje) Europske komisije o kandidaturi, a poznato je da se u toj fazi analizira i vanjska politika. Granična pitanja u tom smislu mogu biti smetnja", rekao je Verheugen za slovensku televiziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara