Verheugen o slovensko-hrvatskom graničnom pitanju

Europski povjerenik za širenje Europske unije Guenter Verheugen izjavio je u srijedu u Bruxellesu, na zasjedanju vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta da svaka država koja želi kandidaturu za učlanjenje mora rješavati granična pitanja sa susjednim državama, javila je slovenska agencija STA.

Verheugen je zapravo time reagirao na pitanje talijanskog zastupnika Demetria Volcica što misli o "hrvatskom jednostranom proglašenju ekološko-ribolovne zone u Jadranu, ali pitanje o gospodarskom pojasu nije želio komentirati rekavši da to nije njegova nadležnost.

Verheugen isto tako, navodi STA, nije želio davati ocjene što Hrvatska može očekivati od svoje molbe za početak pregovora o članstvu koju je predala u veljači ove godine.

Verheugen je, prenosi slovenska agencija, rekao "da je sve ovisno od nove hrvatske vlade i njezinih djela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verheugenovo izlaganje u odboru odnosilo se, inače, na proces širenja EU, pri čemu je ocijenio da je 10 država koje iduće godine ulaze u proširenu Europu dobro spremno, te će do uključenja, koje je planirano sa 1. svibnjem 2004. godine ukloniti sve probleme.

No, ako se to ne bi dogodilo, Europska komisija će djelovati i donijeti "zaštitne mjere". Verheugen je rekao da se najviše probleme u vezi uključenja novih država pojavljuje na području poljoprivrede i osiguranja ispravnosti prehrambenih proizvoda.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara