Verheugen: Rumunjska "ponovo u igri" za ulazak u EU 2007. godine

RUMUNJSKA je "ponovno u igri" za ulazak u EU 2007. godine nakon što je primila "upozorenja" o korupciji zbog čega je smijenjen ministar pravosuđa, izjavio je u četvrtak europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen u interviewu za agenciju Reuters.

U interviewu je Verheugen kazao da je moguće da rumunjski susjed Bugarska završi pregovore o pristupanju EU prije Rumunjske. Međutim, još je uvijek realno očekivati od obje države da se priključe Uniji u siječnju 2007. godine, dodao je.

Europski je parlament u veljači upozorio Bukurešt da neće moći završiti pregovore o pristupanju Uniji do kraja godine zbog ozbiljnih problema s korupcijom, ekonomskim reformama i vladavinom prava.

"Upozorenje se pokazalo korisnim", istaknuo je Verheugen.

"Ono je čak ovlastilo premijera da učini neke stvari koje prije nije htio, to jest da smijeni ministra pravosuđa i postavi novog ministra koji želi pravosudnu reformu", dodao je.

"Mislim da su upozorenja ovlastila premijera da pojača borbu protiv korupcije te da neće štedjeti ukloniti niti članove vlastite stranke ako su povezani s gospodarskim kriminalom i korupcijom", kazao je europski povjerenik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjska, je prema Transparency Internationalu, nevladinoj organizaciji za borbu protiv korupcije, proglašena najkorumpiranijom državom kandidatom za ulazak u EU.

Verheugen se u interviewu za agenciju Reuters osvrnuo i na Poljsku koja će se Uniji priključiti 1. svibnja.

Nacionalisti, šovinisti i ekstremni katolici u Poljskoj ističu neprijateljstvo prema EU-u, ali je i dalje javna potpora Uniji jaka, ocijenio je Verheugen.

"U Poljskoj je vrlo polariziran politički sustav. Oporba je fragmentirana, ali postoje jaki elementi u oporbi koji nisu samo nacionalistički, nego i doista šovinistički, ekstremno populistički", kazao je Verheugen.

"Ponekad kombinacija ekstremnog nacionalizma i ekstremnog katolicizma odlučuje političku klimu i političke rasprave u Poljskoj", ocijenio je europski povjerenik.

No, Verheugen je kazao kako je uvjeren da bi sada, kada bi se ponovio referendum o ulasku Poljske u EU, potporu učlanjenju u Uniju dalo više od 77 posto Poljaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara