Verheugen: Turska neće pristupiti EU ˝prije 2013.˝

TURSKA neće pristupiti Europskoj uniji ´prije 2013.´, ocijenio je europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen u razgovoru za francuski dnevni list La Croix.

Ulazak Turske u EU ´neće se dogoditi prije 2013., prvog mogućeg datuma´, izjavio je Verheugen ocijenivši kako treba ´od danas´ odrediti učinke tog pristupa na europske institucije, strukture odluke i razne zajedničke politike.

´Vrijeme je razmišljanja o našoj budućnosti i nakon Kopenhagena treba odgovoriti na dva temeljna pitanja: koje će biti mjesto Turske u Uniji i kako Unija i njezine politike mogu primiti Tursku´, dodao je on.

O turskoj kandidaturi za EU razgovarat će šefovi država ili vlada Petnaestorice 12. i 13. prosinca na summitu EU u Kopenhagenu.

Francuska i Njemačka prihvatile su 4. prosinca zajednički stav kako bi ponudile Turskoj uvjetovano otvaranje pregovora o pristupu Europskoj uniji 1.srpnja 2005.

Verheugen drži da je francusko-njemački prijedlog ´komaptibilan´ s mjerilima pristupa EU.

U pogledu političkih mjerila koje Turska mora ispuniti za pristup, on je podsjetio da će ´definitivan sud biti donešen nakon što ćemo utvrditi da su pokrenute sve reforme poboljšanja ljudskih prava´.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara