Vesna Pusić prekršila zakon?!

Foto: Dragan Matić / Cropix

VESNA PUSIĆ je, praktički otkad je stupila na dužnost ministrice vanjskih poslova, u agresivnoj kampanji uvjeravanja građana da na referendumu podrže ulazak u Europsku uniju. Što je, naravno, sasvim legitimno; čelnici Kukuriku koalicije oduvijek su tvrdili da im je cilj uvesti Hrvatsku u Europu.

Pusić: Ako ne uđemo EU neće biti mirovina, propast ćemo!

Međutim, moguće je da je ministrica danas ipak malo pretjerala. Naime, gostujući u programu Radio Antene Pusić je, između ostalog, dala i sljedeću izjavu:

"Ako glasamo za neulazak, taj tjedan gubimo kreditni rejting. Što znači da nismo u mogućnosti vraćati svoje dugove. Mirovine ovise o zdravoj ekonomiji. Ako ne možete vraćati dugove, rastu vam kamate. Stvari su vrlo jednostavne".

Oštra Pusićkina retorika nije stala na tome: "Propast ćemo i ovako i onako! Ako ne provedemo reforme, ako ne znamo osmisliti projekte, ako ne iskoristimo ovu priliku".

Zastrašivanje birača je zakonom zabranjeno

Iskusni pravnik i političar, bivši član HSP-a Pero Kovačević na ove se izjave osvrnuo na svom Facebook profilu. Ministricu Pusić je uputio na članak 116. Kaznenog zakona RH koji se odnosi na povredu slobode odlučivanja birača, a glasi:

"Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača, da na izborima ili prigodom glasovanja glasuje za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva, ili glasuje za ili protiv određenog prijedloga u referendumu, ili uopće ne glasuje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

Laički rečeno, Pusić može biračima obećavati da u EU teku med i mlijeko, ali ne bi ih smjela zastrašivati porukama poput "ako glasate protiv, nećete dobiti mirovine". Moguće je da će ministrici uskoro zatrebati odvjetnik. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara