Vesna Škare-Ožbolt: Račan ne ostavlja stranku u kaosu kao što je to učinio Tuđman sa HDZ-om

PREDSJEDNICA Demokratskog centra, Vesna Škare Ožbolt, izjavila je za Index da ostavka Ivice Račana neće napraviti pomutnju kao što se to dogodilo HDZ-u kada je umro bivši predsjednik Franjo Tuđman.

"Imala sam prilike vidjeti HDZ kada je odlazio pokojni predsjednik. Situacija s SDP-om nije ni slična, s obzirom da Tuđman nije imao zamjenike za određene funkcije u slučaju da njega nema. SDP ne bi smio dozvoliti da mu se to dogodi, ali vjerujem i da neće, s obzirom da je Račan iz sebe ostavio organiziranu stranku", rekla je Ožbolt, no naglasila je da je odlazak Ivice Račana sigurno veliki gubitak za stranku.

"Račan je brend i svakako je imao povijesnu ulogu. Od njegovog famoznog odlaska iz Beograda, do mirne primopredaje vlasti i izvlačenja Hrvatske iz izolacije 2000. godine, i svakako je napravio pozitivne pomake u vrijeme kada je bio premijer. Međutim, i SDP je brend, tako da ne bih nagađala jesu li oslabljeni smjenom na vrhu", rekla je Škare-Ožbolt, te napomenula da o snazi SDP-a govori i činjenica da je pod Račanovim vodstvom mogao zauzeti vlast i 2003. godine, na da je njegovom odlukom SDP odustao od ulaska u preširoke koalicije.

"To je bila njegova odluka tada, da je bolje ne ulaziti sa previše stranaka u koaliciju kako bi došao do vlasti, toga se zasitio u vrijeme mandata svoje vlade", izjavila je Ožbolt. Račanove nasljednike, Željku Antunović i Ljubu Jurčića, o kojima se nagađa otkada se saznalo da je predsjednik SDP-a bolestan, nije htjela komentirati. "To je njihova odluka, za koju su sami odgovorni", rekla je predsjednica DC-a.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara