Veterani će i ove godine imati besplatne preventivne preglede

Veterani će i ove godine imati besplatne preventivne preglede
Foto: Hina

U MINISTARSTVU hrvatskih branitelja potpisani su sporazumi o provedbi preventivnih sistematskih pregleda veterana za ovu godinu kojima se želi prevenirati obolijevanje i smrtnost te populacije i pridonijeti zaštiti i očuvanju njihova zdravlja.

Sporazume su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak i čelnici 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara.

Za provedbu preventivnih pregleda branitelja za 2019. osigurano je 20,8 milijuna kuna, što je dostatno za 26.000 pregleda, a pregledi su osigurani za branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 200 dana, dragovoljce i branitelje u teškoj materijalnoj situaciji, kazao je Medved.

Nastavak programa

Potpisivanje sporazuma, dodao je, nastavak je programa koji se provodi od 2016. godine i u sklopu kojeg je preventivno pregledano ukupno 41.675 branitelja.

Po prikupljenim podacima, 44 posto onih koji su se odazvali na preglede dobilo je preporuke za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3 posto preporuku pregleda ili daljnjeg tretmana specijalista, dok je kod samo 7,4 posto utvrđeno kako nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

"Takvi rezultati pregleda ukazuju na potrebu nastavka provedbe programa u cilju ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja", upozorio je Medved i pozvao branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje bolesti bilo što uspješnije.

Ministar Kujundžić naglasio je kako je dosad u sklopu preventivnih pregleda veterana otkriveno oko 450 zloćudnih bolesti te preko 5000 ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući preventivnim pregledima, istaknuo je, brojne su bolesti otkrivene na vrijeme i ljudi izliječeni.

Priznavanje statusa invalida

Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je da će veterani osobno dobiti pozive na preglede, nakon čega će dogovoriti termine i u kratkom vremenu obaviti potrebne pretrage u zdravstvenim ustanovama.

Na novinarski upit koliko branitelja je zatražilo priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, Medved je odgovorio da je cijeli proces prošlo oko 5000 ljudi, od koji su neki dobili negativnu, a neki pozitivnu ocjenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara