Veteranske udruge prijavile Mesića: "U Haagu je govorio protiv Tuđmana i Šuška, to je veleizdaja"

Veteranske udruge prijavile Mesića: "U Haagu je govorio protiv Tuđmana i Šuška, to je veleizdaja"

Foto: Hina

KOORDINACIJA udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića tvrdeći da je odavao tajne podatke, te protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog zloporabe položaja, a prijavu pripremaju i protiv bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Mesića se, kako ćete vidjeti dalje u tekstu, optužuje da je odavao tajne, a najviše mu se zamjera da je govorio protiv Hrvatske, Tuđmana i Šuška. To su ovi ekstremni desničari, koji su sudjelovali na ovoj konferenciji, nazvali veleizdajničkim činom. Nisu ostali dužni ni Vesni Pusić, a Glasnović je prozivao i medije.

U prijavama podnijetima zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, Mesića terete za odavanje tajnih podataka, špijunažu i najteže oblike kaznenih djela protiv Hrvatske, a Bajića za zlouporabu položaja i ovlasti, rekla je na konferenciji za novinare u Zagrebu Zorica Gregurić u ime Koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Mesiću zamjeraju svjedočenje u Haagu

Zvonimir Šeparović, predsjednik udruge Hrvatsko žrtvoslovno društvo i njegove inicijative Hrvatsko nacionalno etičko sudište, rekao je da su za smrt Slobodana Praljka krivi čimbenici svijeta i jedan površan politički sud, ali i Hrvati, državljani Hrvatske. Taj su problem, dodao je, osjetili prije dvije godine kad su osnovali Sudište kako bi upozorili na nepodnošljiva etička i moralna zastranjivanja.

Rekao je da je prvi "etički osuđeni" bio Stjepan Mesić koji je "u Haagu optužio svoga prethodnika Franju Tuđmana za agresiju i zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu". Mesić je pred stranim sudom, prema Šeparovićevim riječima, govorio protiv Hrvatske, prvog hrvatskog predsjednika, ministra obrane i jednog generala što je za njih, dodao je, bio veleizdajnički čin.

Šeparović je u tom kontekstu spomenuo i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić jer je, rekao je, u saboru rekla da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Spomenuo je i Josipa Manolića.

Glasnović također nabrajao imena: "Ta strana agentura ima dvostruku misiju"

Zastupnik u saboru Željko Glasnović rekao je da su to imena nekih "kadrova umrežene organizacije koji djeluju u Hrvatskoj kao strana agentura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
''To nisu samo pojedinci, nego to su i nevladine udruge koje su umrežene s vanjskim lobistima i neprijateljima hrvatske države koji djeluju kao strano tijelo u tkivu hrvatskog naroda'', rekao je Glasnović, nabrojivši pritom ''Documentu, pojedinca čije ime nije vrijedno spominjati koji je istraživao hrvatske zločine u Mrkonjić Gradu i poremećeni Drago Pilsel''.

Ta ''strana agentura'' ima dvostruku misiju - da kriminalizira hrvatsku državu, Domovinski rat i rat u Bosni i Hercegovini i da legitimizira propali društveni eksperiment zvan Jugoslavija, rekao je Glasnović i istaknuo da nikad nije bilo namjere Hrvatske da okupira Bosnu i Hercegovinu.

''Oni se bave dezinformacijama i tko prati taktiku dezinformacija, to je jedno od temeljnih obavještajnih načela, oni se bave poluistinom i polulaži, to zamotaju i plasiraju u javnost'', rekao je Glasnović i ustvrdio da toga ima puno, od hrvatskih tjednika do mainstream medija.

Glasnović tvrdi da po kriterijima Haškog suda nema ni jedne države u 20. stoljeću koja ne bi mogla biti dovedena na sud pravde. 

Povjesničar Josip Jurčević rekao je da je on u Haagu 2009. predao ekspertizu koja je dokazala da je Hrvatska najzaslužnija za obranu i opstanak Bosne i Hercegovine, ali je to prešućivano. Jurčević je također ustvrdio da je teza o ''udruženom zločinačkom pothvatu'' nastala u hrvatskim državnim institucijama 1994. vezano za unutarnji sukob ili za ono što se zove pokušaj državnog udara.

Prema Jurčevićevu mišljenju, suđenje protiv šestorice iz BiH bilo je suđenje hrvatskoj budućnosti i protiv hrvatske države.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara