Veterinari: Uskladiti legislativu s propisima EU-a

SUDIONICI Trećeg hrvatskog veterinarskog kongresa zaključili su da se veterinarska služba mora mijenjati i postavljati nove strateške zadatke te usklađivati legislativu s propisima u Europskoj uniji.

Oko 400 sudionika kongresa u zaključcima je izrazilo nezadovoljstvo što veterinarska služba nije uključena u programe razvoja stočarstva. Veterinari su također zaključili da se veterinarska zaštita okoliša i primjereno rješavanje animalnog otpada ne smiju sagledavati samo s aspekta profita i dohodovnosti.

U novi zakon o veterinarstvu potrebno je ugraditi odredbe koje će na bolji, stručniji, učinkoviji i prihvatljiviji način urediti sustav veterinarskih organizacija kako bi se izbjeglo daljnje narušavanje osnovnih načela veterinarske struke i znanosti, stoji u zaključcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također se navodi da se u izradi programa kategorizacije postojećih i izgradnje novih objekata za klanje životinja i preradu proizvoda životinjskog podrijetla treba voditi brigu da se odobravaju samo objekti koji će osigurati stalan sustav veterinarskih i sanitarnih kontrola. Sustav veterinarsko-sanitarnih kontrola treba biti usklađen sa zahtjevima EU-a, a obavezno označavanje životinja, propisano od EU-a, mora biti u mjerodavnosti veterinarske službe, zaključili su veterinari.

Na kongresu se raspravljalo o strateškim zadacima veterinarstva u postupku pridruživanja Hrvatske EU, uzgoju, proizvodnji, zaštiti zdravlja životinja, veterini u javnom zdravstvu te zaštiti okoliša.

(Hina) xdsil yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara