Veterinarski institut: Naslovnica "Večernjaka" o otrovu u hrani predramatična

HRVATSKI veterinarski instutitut potvrdio je danas da su u manjem postotku kod nekih namirnica pronađene otrovne tvari, ali da ti prehrambeni proizvodi nisu došli do krajnjeg potrošača, te da je stoga naslovnica današnjeg "Večernjeg lista" predramatična i ne odgovara sadržaju objavljenog teksta.

Naslovnicom današnjeg "Večernjaka" dominira naslov "Otrov - u mesu i mlijeku antibiotici, u lignjama kadmij", a tekst o rezultatima analize prehrambenih proizvoda Hrvatskog veterinarskog instituta za 2003. nosi naslov "Meso i mlijeko puno antibiotika".

Voditelj Odjela za rezidue Hrvatskog veterinarskog instituta Davorin Bažulić te je naslove ocijenio bombastičnima te da ne odgovaraju sadržaju objavljenog teksta, jer, naglasio je, nedopuštene tvari pronađene su u tek manjoj količini namirnica koje su provjeravane puno prije nego što bi se našle na tržištu.

Bažulić je Hini izjavio da je kadmij, toksični teški metal, pronađen tek u tri do četiri posto uvezenih lignji, da su od 623 uzoraka kravljeg mlijeka tek u 2,5 posto njih pronađeni antibiotici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da njegov odjel prati proizvodnju i preradu namirnica, a ne gotove proizvode koji se prodaju potrošačima, te da stoga građanima ne prijeti opasnost da bi se tom hranom mogli otrovati, što bi se moglo iščitati iz "Večernjakova" naslova.

Bažulić je pojasnio da Veterinarski institut unazad deset godina učestalo provodi analize nad namirnicama životinjskog podrijetla, tzv. sustav od štale do stola, istaknuvši da taj monitoring pokazuje zadovoljavajuće rezultate.

Naglasio je da se stanje u posljednje vrijeme još popravilo, da se u namirnicama, i domaćim i uvoznim, pronalazi sve manje zagađenih tvari.

"Sustav nadzora je uspostavljen, on funkcionira i njime možemo biti zadovoljni", zaključio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara