Vezu se đakovačke zlatare za dar Svetom Ocu

U PRIGODI posjeta Svetog Oca Đakovu 7. lipnja i njegova privatna posjeta Biskupskom dvoru i katedrali gradonačelnik Zoran Vinković u ime grada Đakova darovat će mu mušku i žensku narodnu nošnju, tradicionalne đakovačke zlatare.

Za njihovu izradbu, koja zahtijeva znanje, strpljivost i vrijeme, grad je preko Muzeja Đakovštine pozvao najpoznatije vezilje slavonskih narodnih nošnja iz Gorjana pokraj Đakova, Evicu i Katicu Bogdanović. Dvije vezilje zbog kratkoće vremena par đakovačkih zlatara rade i po 15 sati na dan.

Kako nošnje izrađujemo za Svetog Oca, vez na njima bijelim i žutim zlatom puno je bogatiji nego inače, kaže Evica Bogdanović, zadužena za vez na rupcu i pregači na ženskoj zlatari. "Iako je posao zahtijevan, velika nam je čast raditi nošnje za dar Svetom Ocu", kaže Katica Bogdanović, koja izrađuje rubine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvjema najpoznatijim veziljama iz Gorjana to je najzahtjevnija narudžba do sada, ali, kako kažu, imaju iskustva jer do sada su izradile više nošnja, narodnog veza, zlatoveza, misnica i crkvenog ruha, pa i za posebne prigode.

Tako su Evica i Katica Bogdanović bile pozvane i za izradbu narodnih nošnja za Kolo lutaka Hrvatske bratske zajednice u Pitsburgu.

(Hina) sžup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara