Video - Deseta šetnja, 10.000 prosvjednika: Hrvatskoj je dosta HDZ-a

Foto: Boris Kovačev, Bruno Konjević, Tomislav Kristo / Cropix

JE LI subotnji prosvjed bio najmasovniji do sada ili ne, koplja će se sigurno lomiti u narednim danima. Većina novinara koji su prosvjed pratili na terenu slaže se da je u povorci u jednom trenutku bilo gotovo 10.000 ljudi, iako se u samom startu prosvjeda nije činilo da će se najave o najvećem prosvjedu otkad su šetnje počele doista ostvariti.

> Kronologija prosvjeda

Prosvjed je trebao početi u 18 sati, ali povorka je s Trga bana Jelačića krenula tek oko 18:30. Dio se prosvjednika, naime, okupio na Cvjetnom trgu, gdje je prosvjed počinjao ranijih dana pa se čekalo da se svi skupe na istom mjestu. Kada je povorka napokon krenula, u njoj je bilo oko 3000 prosvjednika, među kojima velik broj studenata s Filozofskog fakulteta.

Spomenimo i da je ovo bio prvi prosvjed kojem nije prisustvovao Ivan Pernar. Samoprozvani vođa revolucije završio je u pritvoru nekoliko sati prije početka prosvjeda, a uhićenje je isprovocirao došavši na Markov trg kako bi dao izjavu jednoj slovenskoj televiziji. S obzirom da je Pernaru i dalje zabranjen pristup Markovu trgu, policija ga je odvela u pritvor.

Šeksu skandirali "Pijano đubre"

Prvo odredište prosvjednika bila je središnjica HDZ-a, prema kojoj je i ovoga puta poletjelo nekoliko jaja. Duhovitim transparentima poput "Pahore oženi Jadranku i vodi je u Sloveniju, mi plaćamo medeni mjesec", prosvjednici su pokazali što misle o predsjednici Vlade čiju su ostavku još jednom tražili. Nakon što su završili s izvikivanjem već uhodanih parola na Trgu žrtava fašizma, prosvjednici su se Zvonimirovom ulicom preselili do stana Vladimira Šeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom ih je trenutku već bilo više od 5000, a pred zgradom potpredsjednika Sabora, koju je također čuvala policija, skandirali su "Pijano đubre" i "Pijani lopove". Iz Zvonimirove su skrenuli u Šubićevu, prema Sindikalnom domu, poručivši da neće ići prema stanu Jadranke Kosor. Zbog derbija između Dinama i Hajduka prosvjednici su odlučili da se ne žele približavati maksimirskom stadionu.

Propao zakazani sastanak sa seljacima

Kod tržnice u Branimirovoj ulici došlo je do manjeg nesporazuma oko rute kretanja. Glumac Damir Folnegović, poznat kao Blaž iz Večernje škole, koji je bio jedan od najglasnijih prosvjednika želio je kolonu povesti prema HAC-u jer smatra da je "Božidar Kalmeta najveći kriminalac u Hrvatskoj". Njegova želja ipak nije ispunjena, te se skrenulo prema Glavnom kolodvoru i na Vukovarsku do Ministarstva poljoprivrede.

Prije početka prosvjeda postojao je dogovor da se prosvjdnici pred Čobankovićevim ministarstvom susretu sa seljacima koji su najavili dolazak u Zagreb na svojim traktorima. Policija seljacima, međutim, nije dopustila da dođu do glavnog grada. Pred Ministarstvom prosvjednici su skandirali "Pustite traktore", "Podrška seljacima" i "Čobane odlazi". Broj prosvjednika nastavio je rasti i u Vukovarskoj ih je već bilo između 8 i 10 tisuća.

Od Ustavnog suda tražili pristup Markovu trgu

Niz Vukovarsku ulicu prosvjednici su se spustili na Savsku cestu. Kraj zgrade MUP-a ovoga puta se nisu zaustavljali, ali povicima "Todoriću, lopove" i "Mudriniću, lopove" počastili su šefove Agrokora i HT-a prolazeći kraj njihovih nebodera. Ništa bolje pred središnjicom Hrvatske gospodarske komore nije prošao ni Nadan Vidošević, a u Varšavskoj su se sjetili i Tomislava Horvatinčića.

Zastali su prosvjednici i pred zgradom Ustavnog suda u Varšavskoj, gdje su skandirali "Hoćemo na Markov trg". No, do "zabranjenog" trga večeras ipak nisu pokušali doći. Vrativši se na Trg bana Jelačića, prosvjednici su formirali veliki krug, unutar kojeg su razvili transparente. Neko su vrijeme nastavili podizati buku i galamu bubnjevima i zviždaljkama, prije nego su organizatori najavili da je šetnja završena i zakazali novo okupljanje za srijedu u 18 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara