Video - I Crkva na udaru prosvjednika: Pred katedralom skandirali "Dolje pedofilija"

Foto: Goran Mehkek, Dragan Matić / Cropix
Video: Tomislav Brdjanović

PROSVJEDNA šetnja u četvrtak trajala je točno tri sata i bila je najkraća dosad. Na zagrebačke ulice izašlo je oko 5000 prosvjednika, što je nešto manje nego zadnjih dana, kada je broj prosvjednika varirao između 8 i 10 tisuća, ali i dalje se radi o respektabilnoj brojci. Prosvjednici su se sjetili "obići" i Katoličku crkvu; a prosvjed je završen pred zagrebačkom katedralom, gdje je nekoliko stotina ljudi skandiralo "Dolje pedofilija" i "Popovi, lopovi".

> Kronologija prosvjeda

Okupljanje je i ovoga puta bilo zakazano u 18 sati na Cvjetnom trgu, ali novitet s obzirom na ranije prosvjede je što nije bilo govornika, već se odmah krenulo u marširanje. Samoprozvani vođa prosvjednika Ivan Pernar ipak nije propustio šansu za samopromociju pa je medijima rado davao izjave, te najavio da se idući tjedan prosvjedi neće održavati svaka dva dana, već će biti nešto rjeđi. Također je poručio da će se 19. ožujka organizirati najmasovniji prosvjed dosad, koji će se istovremeno održavati u svim većim hrvatskim gradovima.

"Gospodine Rohatinski, kome ste dali 6 milijardi kuna?"

Prosvjed je otvoren obilaženjem središnjice Hrvatske poštanske banke u Jurišićevoj ulici (gdje su prosvjednici skandirali "Lopovi, lopovi"), da bi se zatim nešto duže zadržali pred Hrvatskom narodnom bankom. Oko zgrade HNB-a na Trgu burze prosvjednici su svojim tijelima formirali lanac, te skandirali "Ne damo HNB". Guverner Željko Rohatinski ipak nije dobio jednoglasnu podršku prosvjednika; jedan od prosvjednika preko megafona mu je poručio: "Kome ste dali 6 milijardi kuna gospodine Rohatinski? Dali ste ih onima koji su zaustavili sve poslovne procese u Hrvatskoj, a seljaci i dalje štrajkaju".

Zatim je uslijedio već standardni posjet HDZ-u, kojeg je i ovoga puta čuvalo 30-ak specijalaca. Nakon uobičajenog skandiranja "HDZ lopovi, Hrvatsku ste sjebali" i "Jebo vas Ivo Sanader", prosvjednici su se zaputili u Zvonimirovu ulicu. Kraj stana Vladimira Šeksa samo su prošli, skandirajući "Samo smo u prolazu". Ispred Zavoda za zapošljavanja skandirali su "Jacu na burzu", a pred zgradom Saveza samostalnih hrvatskih sindikata su sindikalne lidere optužili za izdaju.

"Hoćemo pravdu! Jaci sudite!"

U Držićevoj ulici, kod Autobusnog kolodvora, došlo je do manjeg incidenta. Prosvjednici su zakrčili promet i od vozača tražili da ih podrže trubama, na što je jedan od vozača reagirao pokazavši srednji prst. Mlađa prosvjednica zbog toga mu je pljunula na automobil, iz kojeg je vozač zatim izašao, ali ostali su prosvjednici vrlo brzo smirili situaciju. Vukovarskom ulicom prosvjednici su se spustili do Palače pravde gdje su prigodno skandirali "Hoćemo pravdu" i "Jaci sudite".

Nisu zaboravili Milana Bandića, kojeg su u prolazu kraj Poglavarstva također prozvali lopovom, a jednako su prošli i šefovi Holdinga. Pojedini prosvjednici pred zgradom Holdinga dovikivali su i "Smanjite režije". Pred zgradom MUP-a u Savskoj policajcima su poručili da ih vole, a jedan je prosvjednik preko megafona pozvao policiju da "napusti svoje mjesto i pridruži se prosvjedima, kamo i pripadaju".

Udarili i po crkvenim pedofilima

Pred zgradom Hrvatske gospodarske komore lopovom su nazvali i Nadana Vidoševića, da bi zatim kroz Varšavsku i Gundulićevu, te preko Trga bana Jelačića krenuli prema Markovu trgu. Policijska barikada opet ih je dočekala pred Kamenitim vratima, gdje su prosvjednici svojim zviždaljkama i bubnjevima neko vrijeme stvarali buku, prije nego su se istim putem vratili na Trg bana Jelačića. Kolona se opet zaustavila kod Jelačićevog kipa, gdje je proglašeno da je prosvjed završen.

Već se počelo pjevati "Laku noć", kad su iz gomile počeli dopirati povici "Idemo na Kaptol", koji su se čuli još u Radićevoj ulici. Skupina od nekoliko stotina prosvjednika tada se uputila prema zagrebačkoj katedrali, gdje su također skandirali "Lopovi, lopovi!", ali i "Dolje pedofilija". Jedan od prosvjednika pokušao je ostale pozvati na molitvu, ali to je među mnogima izazvalo negodovanje i poruku da "Bozanićev Bog nije i njihov Bog". Nakon kraćeg raspravljanja među sobom prosvjednici su se počeli razilaziti, a od molitve ipak nije bilo ništa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara