Video - Policija čuvala Jadranku Kosor: Specijalci strpali u maricu organizatora prosvjeda

Foto: Damjan Tadić, Goran Mehkek/Cropix
Video: Tomislav Brdjanović

NA MARKOVOM trgu okupio se jutros veći broj policijskih snaga u namjeri da zaustavi prosvjed protiv Jadranke Kosor i njene Vlade. Stigli su s maricama te željeznim ogradama kako prosvjednici ne bi stigli do Markovog trga. Kako doznajemo s mjesta događaja, na Markov trg ne propuštaju čak ni turiste.

Prosvjed je počeo u 13 sati, a prosvjednici su se počeli okupljati na Trgu bana Jelačića odakle su krenuli prema Gornjem Gradu. Okupilo se između 250 i 300 ljudi koji su oko 13 sati krenuli prema Markovom trgu uz povike "Lopovi, lopovi!". Na prilaznoj ulici Trgu dočekale su ih policijske barikade. Kako Vlada komentira prosvjed, upitali smo Kosoričinog glasnogovornika Mladena Pavića: "Svatko ima legitimno pravo prosvjedovati i izražavati svoje nezadovoljstvo, dok god je prosvjed u zakonskim okvirima".

Uhićen organizator prosvjeda

"HDZ lopovi", "Jaco odlazi", "Hrvatska policija - mito i korupcija", uzvikivali su prosvjednici na barikadama. Nekolicina njih preskočila je barikade, a specijalci su ih strpali u maricu! Među uhićenima je organizator prosvjeda Ivan Pernar, koji je prvi preskočio ogradu. Za njim je krenuo još jedan prosvjednik koji se prikladno maskirao u ovcu, izvrnuvši jaknu naopako. Obojica su završili u pritvoru. Iz PU zagrebačke za Index je potvrđeno da je tijekom dana uhićeno ukupno pet prosvjednika.

Prosvjednici su se zatim uputili  iz Kamenite ulice kroz Habdelićevu i Jezuitskog trga do Ćirilometodske gdje su ih opet dočekale barikade. "Jaco, mi smo gladni, želimo jesti", skandirali su prosvjednici. Prosvjednici su u jednom trenutku policiju počeli gađati kovanicama i sličnim predmetima, međutim organizatori su ih odmah smirili riječima da policiju ne treba napadati i vrijeđati jer oni samo rade svoj posao.

Oko 14 sati još je oko stotinjak prosvjednika ostalo na barikadama. Poručili su kako neće ići kući te pozivali građane da im se pridruže kada završe s poslom. Također su najavili novi, još masovniji prosvjed ukoliko Pernar ne bude pušten iz pritvora. No, oko 15 sati prosvjednici su se razišli i barikade su uklonjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec nije nam htio otkriti koliko je policajaca osiguravalo prosvjed, kazavši da se radi o "klasificiranom dokumentu" koji je za javnost tajan. "Bit će ih dovoljno da osiguraju skup, ako do njega uopće dođe", rekao je Borovec za Index uoči početka prosvjeda. Na svakoj barikadi bilo je 30-ak specijalaca u punoj opremi.

HDZ protiv, SDP za prosvjede na Markovu trgu

Prosvjed se danas komentirao i među političarima. Iako SDP nije otvoreno podržao prosvjednike, njihov je stav da građani moraju imati pravo na mirno izražavanje nezadovoljstva gdje god žele. Iz HDZ-a, pak, kruto poručuju da prosvjednicima na Markovu trgu nije mjesto.

Ana Lovrin, bivša ministrica pravosuđa, novinarima je tako kazala da postoji mjesta gdje građani mogu izraziti svoje nezadovoljstvo, ali naglasila da Markov trg nije jedno od njih. "Danas su telekomunikacije takve da će se sve jednako dobro čuti, ma gdje prosvjednici bili. Sve što imaju reći, mogu reći i bez Markovog trga", vjeruje Lovrin.

Sasvim je drugačiji stav Željka Jovanovića, koji ne vidi zbog čega ne bi svi građani Hrvatske imali pravo da dođu na Markov trg i kažu svoje mišljenje o Vladi. "Kada to bude ovisilo o SDP-u i o meni, mi ćemo učiniti sve da se na Markovu trgu mogu održavati mirni prosvjedi", rekao je Jovanović koji nije propustio ocijeniti da Kosoričina vlada ne radi u interesu građana, već u svom interesu.

Adriatic Institut: Markov trg pripada hrvatskim građanima

Podršku prosvjedima izrazio je i Adriatic institut za javnu politiku, koji je pozvao izabrane dužnosnike u EU i SAD-u da osude samovoljnu Vladinu odluku o zabrani mirnih prosvjeda na Markovom trgu.

"Vlada Republike Hrvatske je izvršno tijelo koje je izabrano voljom hrvatskih građana. Markov trg predstavljaju institucije koje služe hrvatskim građanima - apsurdno je govoriti o zabrani mirnog prosvjeda na trgu u kojem borave javni službenici koji trebaju zastupati interese najvećeg broja hrvatskih građana. O rezidentima Markovog trga odlučuju hrvatski građani. Markov trg pripada hrvatskim građanima", priopćila je predsjednica Instituta Nataša Srdoč.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara