Video - Strahuje se od topljenja jezgre: "Reaktor 2 nije stabilan"

Foto: AFP/NHK tv

U 11 SATI ujutro po lokalnom vremenu došlo je do eksplozije u nuklearki Fukushima Daichi kod reaktora 3. Glasnogovornik vlade je potvrdio da reaktor nije oštećen, da je eksplodirao vodik kao i u slučaju eksplozije kod reaktora 1 u u subotu. Dok eksplozije je došlo nakon poruka iz kompanije da je radijacija koju ispušta reaktor povećana te da raste tlak unutar reaktora.Upozorio je oko 600 stanovnika koji žive u krugu od 20 kilometara a nisu evakuirani da ostanu u kućama jer je moguće ispuštanje veće količine radijacije. Edano ipak vjeruje kako to drastičnog ispuštanja radijacije neće doći te da će scenarij biti isti kao i u slučaju reaktora 1.

"Kontejner u kojemu je reaktor 3 nije oštećen. Mogućnost da velika količina radijacije ode u zrak je vrlo mala", dodao je. Troje radnika je ozlijeđeno u eksploziji. Operacija hlađenja reaktora s morskom vodom se nastavila i nakon eksplozije.

U večernjim satima po lokalnom vremenu glasnogovornik japanske vlade Edano izjavio je kako trećem reaktoru prijeti taljenje.

Problemi i u reaktoru 2

Nekoliko sati nakon eksplozije kod reaktora 3, počeli su problemi i s reaktorom 2. Također je prestao raditi sustav za hlađenje. Kako bi se pokušala spriječiti eksplozija, započet će se s ispuštanjem vodika iz reaktora 2. Nekoliko sati kasnije nakon što su uz ispuštanje vodika, započeli s operacijom ulijevanja morske vode, situacija s rektorom 2 stavljena je pod kontrolu.

No, tek nekoliko sati trajao je mir. Reaktor 2 u jednom je trenutku ostao bez vode, i gorive šipke počele su se pregrijavati. Pumpe za ulijevanje vode prestale su raditi, jer su oštećeni uslijed eksplozije u reaktoru 3.

Kronologija:

23:59 - Eksplozija u reaktoru 2: Navodno oštećen bazen koji se nalazi unutar kontejnmenta u kojemu je reaktor! Opširnije >>>

23:09 - Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano je kazao na konferenciji za novinare kazao je da je problematični reaktor 2 u nuklearki Fukushima još uvijek nestabilan i to nakon što se pet sati pokušavalo upumpati vodu kako bi se spriječilo pregrijavanje šipki. "Reaktor nije u dovoljno stabilnim uvjetima", kazao je Edano.

22:49 - Oko 3 sata ujutro, tlak u spremniku reaktora je pao te se vjeruje da je morska voda ušla unutra, no još nema potvrde da je razina vode porasla.
Japanski premijer Naoto Kan je kazao da će vlada i TEPCO sastaviti zajednički stožer i izvještavati javnost o problemima u nuklearnoj elektrani u Fukushimi. Na čelu tog stožera biti će sam premijer.

"Zabrinjavajuća situacija je i dalje. Poduzet ćemo sve mjere kako se šteta ne bi proširila", kazao je Kan. Zbog povećane razine radijacije oko nuklearke, TEPCO je sumnjao kako se jezgra reaktora 2 dijelom rastopila, što predstavlja kritičnu situaciju za sigurnost.

21:04 - Rano ujutro u utorak, po lokalnom vremenu, nastavljeno je upumpavanje morske vode u u nuklearnoj elektrani u Fukushimi. Upumpavanje je počelo nakon što je otvoren otvor za paru, kazali su iz Tokyo Electric Powera. 

20:38 - Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrdi da nema znakova topljenja jezgre, iako su šipke u reaktoru 2 ostale bez hlađenja.

20:00 - Dužnosnici prefekture Fukushima su rekli da je oko 190 ljudi bilo izloženo zračenju iz nuklearne elektrane. Stručnjaci za sigurnost su rekli da je u jednom trenutku radijacija bila šest puta veća od zakonski propisanog limita, no od tada se ta razina spustila. Broj mrtvih ili nestalih se popeo na 5,900.

Glasnogovornik japanske Vlade Yukio Edano je kazao da je malo vjerojatno da će doći do velike eksplozije zbog akumuliranog vodika, jer će on izaći kroz rupe na zgradi izazvane eksplozijom drugih reaktora.

18:28 - U 23,22 sata po lokalnom vremenu potres jačine 5,1 stupanj ponovno je pogodio područje kod obale Japana. Epicentar potresa je bio na dubini od 23,5 kilometara. Epicentar je bio 106 kilometara istočno od grada Honshua.

17:44 - U ponedjeljak su dva puta opasno pala razina vode u pogođenim nuklearnim reaktorima te su dva puta cijevi koje dovode gorivo ostale potpuno izložene što je povećalo strah od topljenja. Razina vode se vratila na normalnu razinu nakon prvog pada, no tada su ponovno ostale izložene u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu te povećale strah od širenja radijacije područjem i topljenju jezgre nuklearnog reaktora.

Japanski dužnosnici tvrde kako se čini da se cijevi za dovođenje goriva na sva tri reaktora tope. Najviše ih brine opadanje razine vode kod reaktora 2. "Reaktori 1 i 3 su trenutno stabilizirani", kazao je dužnosnik japanske Agencije za nuklearnu energiju i industriju Eyohei Shiomi te dodao kako je sva pažnja sada posvećena reaktoru 2.

17:19 - Japanski dužnosnici su kazali da se otapaju cijevi koje dovode nuklearno gorivo u sva tri kritična nuklearna reaktora u nuklearnoj tvornici. Cijevi su potpuno otkrivene te se sva tri reaktora opasno pregrijavaju, a vlasti pokušavaju spriječiti topljenje jezgre nuklearnog reaktora. Strahuje se od nove eksplozije.

17:11 - Kyodo piše da je radijacija dva puta veća od najviše izmjerene u nuklearnoj elektrani.

17:07 - Japanski inženjer koji je radio na dizajniranju zaštitnog omotača za reaktor u elektrani Fukushima, Masashi Goto, je kazao da ona nije dizajnirana da podnese potrese i tsunamije te da su graditelji elektrane iz Toshibe to znali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:00 - NY Times objavio je da Japanci skrivaju informacije, tvrde da se kontaminacija širi. Opširnije >>>

14:25 - Gorive šipke u reaktoru 2 bile su bez vode oko 2,5 sata. Japanske vlasti tvrde kako nema šansi da se Japanu dogodi Černobil.

14:23 - Zbog rasta tlaka počelo je kontrolirano ispuštanje radioaktivnih para iz reaktora 2, javlja Reuters

14:18 - Gorive šipke u reaktoru broj dva pod dva metra vode

13:45 - Glasnogovornik japanske vlade Edano izjavio je kako reaktoru broj dva ne prijeti eksplozija, te da je radijacija okolo nuklearke u "tolerantnim vrijednostima" za ljude. Dodao je kako reaktoru broj tri prijeti taljenje no Kyodo agencija ne navodi taljenje čega, samo gorivih šipki ili jezgre. Očekuje se više informacija uskoro

13:25 - Kyodo agencija javlja kako su pumpe pomoću kojih se ulijevala voda u reaktor ostale bez goriva. Vjerojatno su oštećene uslijed eksplozije vodika u zgradu u kojoj je reaktor 3. Samo jedna pumpa radi i ulijeva morsku vodu u reaktor 2. Postoji mogućnost da dođe do eksplozije  i u zgradi reaktora 2 jer će se pregrijavanje pokušati smanjiti na isti način kao i kod reaktora 1 i 3 no oba puta je došlo do eksplozije. 

13:15 - TEPCO je priopćio kako je dio gorivih šipki oštećen! 

12:49 - Prema informacijama Reutersa navodno je voda iz reaktora 2 isparila što je dovelo do pregrijavanja gorivih šipki

12:24 - 30 centimetara vode prekrilo je gorive šipke u reaktoru broj 2, javlja Kyodo, to bi moglo pomoći

12:10 - Reuters i Kyodo javljaju o novima problemima u reaktoru broj 2. Gorive šipke ostale su bez vode, što znači da je počelo pregrijavanje goriva. Počelo je hitno ubrizgavanje morske vode u reaktor. Profesor Grgić kaže za Index kako to nisu dobre vijesti ali da ne bi trebalo biti većih problema jer je to još uvijek daleko od topljenja jezgre reaktora. Opširnije >>>

11:50 - Japanska nuklearna agencija izvijestila je kako će nuklearka Tokai Daini biti sigurno ohlađena do utorka ujutro te ne očekuju više problema na tom području.

11:15 - Japanske vlasti tvrde kako je nemoguće da se dogodi Černobil

11:00 - Nastavila se akcija ušpricavanja morske vode u reaktor 3 koja je bila prekinuta na dva sata zbog eksplozije vodika

10:30 - CNN javlja kako je skupina od 17 američkih marinaca koji su se iz Japana helikopterom vratili na brod USS Ronald Reagan ozračena. Radi se o maloj količini radijacije, pa je nakon ispiranja sapunom i vodom, utvrđeno kako nema daljnje kontaminacije. Opširnije >>>

9:35 - Sustavi za hlađenje u reaktoru 1 i 2 su proradili, situacija oko reaktora je mirna i zasad je opasnost otklonjena, javlja Kyodo agencija, reaktor tri u kojemu je došlo do eksplozije još se pokušava ohladiti

8:45 - Potres jačine 6,2 stupnjeva pogodio Japan. Opširnije >>>

8:45 - Počelo je ulijevanje morske vode u reaktor 2

8:22 - Glasnogovonrik japanske vlade izjavio je da se razina radiajcije smanjila nkon eksplozije u reaktoru 2 u Fukushimi. Potvrdio je da je sustav za hlađenje reaktora 2 prestao raditi te da se priprema ulijavnje morske vode u reaktor.

8:06 - Počet će operacija ispuštanja vodika iz reaktora 2, javlja Reuters, minutu kasnije stiže informacija kako je operacija već završena

8:05 - BBC-ev dopisnik iz Tokya javlja da japanska vlada tvrdi da je razina radijacije diljem zemlje normalna i da je zemlja sigurna, no njemački biznismeni u razgovoru za Reuters počeli su s povlačenjem svojih radnika na jug zemlje ili čak iz zemlje jer nemaju povjerenja u ono što govori japanska vlada.

7:55 - Agencija Kyodo i japanska televizija javljaju kako je samo 30-ak kilometera od Fukushime Daiichi eksplodirao tank s gorivom

7:52 - Agencija Jiji javlja kako je prestao raditi i sustav za hlađenje na reaktoru 2 u Fukushimi!

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara