VIDEO 49 novih slučajeva koronavirusa, preminula četvrta žrtva, jedna osoba kritično

VIDEO 49 novih slučajeva koronavirusa, preminula četvrta žrtva, jedna osoba kritično
Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ je dosad potvrđeno 635 osoba zaraženih koronavirusom, a 45 osoba je ozdravilo. Dosad su četiri osobe preminule. 

Preminula je bolesnica iz Pule. Riječ je o osobi staroj 92 godine. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije u kojoj smo uveli nove mjere.

Dosad je obavljeno ukupno 4.938 testiranja. 

Trenutno je 20 bolesnika na respiratoru. Jedna osoba na respiratoru je u kritičnom stanju.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu.

>> Presicu Stožera mogli ste pratiti uživo na Indexu:

U Hrvatskoj je 49 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus, ukupno 635, a četiri su osobe dosad preminule, no epidemiološka  slika ipak je optimistična, ocijenio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Izliječeno je 45 bolesnika, a na respiratoru je 20 oboljelih, među kojima je jedna osoba kritično. 

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o četvrtoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj, a riječ je o 92-godišnjoj bolesnici koja je preminula u Puli. 

Istaknuo je kako je danas manji broj novih slučajeva u odnosu na petak te je epidemiološka situaciju u Hrvatskoj ocijenio "i dalje zadovoljavajućom i optimističnom".

Od jučer novooboljelih je 49, čime se broj potvrđenih slučajeva popeo na 635. Većina novih slučajeva dolazi s područja Šibenika i Murtera, gdje su uvedene posebne mjere, rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Jedan oboljeli na Infektivnoj kritično

Na Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' na respiratoru je deset oboljelih, a jedan od njih je u kritičnom stanju, rekla je ravnateljica Alemka Markotić istaknuvši da je većina bolesnika s blažim do srednje teškim simptomima.

Dio oboljelih, koji imaju blage simptome, na kućnoj je njezi, no oni koji ne mogu osigurati izolaciju kod kuće također su smješteni u bolnicu.

Beroš je podsjetio da je Klinika postala središte za liječenje najtežih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, a za smještaj oboljelih pripremljena je i KB Dubrava.

"Sustav je pripremljen za ovu ugrozu  Imamo 14.500 kreveta u Hrvatskoj", poručio je Beroš.

Božinović: Ne planiraju se nove mjere

Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da trenutno nisu u planu nikakve nove mjere.

''Uspjeh mjera ovisi o tome kako se one provode, a to je posao svakog građanina. I dalje ćemo kontrolirati da porast broja oboljelih bude linearan i da ne postane eksponencijalan'', istaknuo je Božinović.

Na tom tragu Ministarstvo uprave radi na aplikaciji putem koje će se izdavati potvrde o napuštanju mjesta prebivališta.

"Aplikacija će biti predstavljena početkom tjedna i onda će to krenuti u distribuciju preko lokalnih stožera civilne zaštite", rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na sigurnost zatvorenika u splitskom zatvoru ustvrdivši da se u zatvorima striktno provode epidemiološke mjere.

"Bilo je nešto samoizolacija i bilo je sumnje na jedan slučaj koji se, prema mojim informacijama, pokazao negativan. U ovom trenutku u tom sustavu, gdje ima 3500 ljudi, nema informacija da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus'', rekao je Božinović.

Zbog onečišćenja zraka u Zagrebu nije preporučljiv boravak na otvorenom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak podsjetio je kako je prosječno trajanje inkubacije koronavirusa pet do šest dana, a najdulje 14 dana.

"Moguće je da su novi slučajevi u Zagrebu povezani s događajima koji su se zbili nakon potresa. Moramo pričekati još neko vrijeme da bismo ocijenili tu situaciju", rekao je.

Osvrnuo se i na onečišćenje zraka u Zagrebu i istaknuo da je zrak onečišćen u svim susjednim državama.

''Riječ je o sitnim česticama koje mogu ući u grlo i izazivaju respiratorne probleme. Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja'', kaže Capak.

Građanima je preporučio da ne planiraju aktivnosti na otvorenom dok lebdeće čestice prašine ne nestanu s područja Hrvatske.

U petak su u nekoliko hrvatskih gradova bile zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica, a riječ je o česticama pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara