VIDEO Astrofizičari predstavili najdetaljniji 3D model svemira, izgleda nevjerojatno

VIDEO Astrofizičari predstavili najdetaljniji 3D model svemira, izgleda nevjerojatno
Screenshot: SDSS

ASTROFIZIČARI su u ponedjeljak predstavili najveću do sada 3D kartu svemira, koja je nastala kao rezultat promatranja više od 4 milijuna galaksija i kvazara.

"Trud stotine znanstvenika iz oko 30 institucija diljem svijeta urodio je cjelovitom pričom o širenju svemira", rekao je astrofizičar Will Percival sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi.

Više od dva desetljeća mapiranja

Mada je projekt mapiranja svemira naziva Sloan Digital Sky Survey (SDSS) započeo još prije više od dva desetljeća, ova najnovija 3D karta dodatno se bazira na rezultatima SDSS-ovog potprograma Extended Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (eBOSS) u kojem su znanstvenici tijekom zadnjih šest godina prikupljali podatke s optičkog teleskopa u Novom Meksiku.

Astronom Kyle Dawson sa Sveučilišta Utah objasnio je kako su stručnjaci putem ovog modela riješili "problem jaza u središnjih 11 milijardi godina", piše Science Alert.

"Tijekom pet godina kontinuiranih promatranja radili smo na tome da ispunimo taj jaz i postignemo jedan od najvećih pomaka u kozmologiji u posljednjem desetljeću", rekao je.

Astrofizičar Jean-Paul Kneib iz švicarskog Saveznog tehnološkog instituta (EPFL) u Lausanni, koji je pokrenuo ovaj program 2012. godine, rekao je da im je cilj bio stvoriti "najcjelovitiju 3D kartu svemira tijekom cijelog njegovog životnog vijeka".

Znanstvenici su prvi put na modelu označili "nebeske objekte koji ukazuju na raspodjelu materije u dalekom svemiru i aktivne galaksije u kojima nastaju zvijezde i kvazari". Na karti možemo vidjeti vlakna materije i praznine koje preciznije definiraju strukturu svemira od njegovih početaka, kada je bio star samo 380.000 godina.

Promatrali najcrnje galaksije

Kako bi kreirali dio karte koji prikazuje svemir prije šest milijardi godina, astrofizičari su promatrali najstarije i najcrnje galaksije. Za starija razdoblja - pretpostavlja se da je svemir star oko 13,8 milijarda godina - proučavali su najmlađe plave galaksije. Da bi se još više vratili kroz vrijeme, analizirali su kvazare, odnosno galaksije s izuzetno blistavom središnjom regijom.

Karta pokazuje da se širenje svemira u jednom trenutku počelo ubrzavati i od tada nastavlja tim tempom. Stručnjaci smatraju da je razlog tome tamna energija, nevidljiv faktor koji se uklapa u opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara