Video: Autobusna nesreća kod Karlovca: Vozač pao u nesvijest, 42 djece ozlijeđeno

Tekst: F.M. / Z.J.
Foto: Marko Pusić (Cropix)
Video: YouTube

JUTROS oko osam sati na autocesti kod Karlovca sletio je autobus pun djece koja su putovala na ekskurziju. Prema dostupnim informacijama ozlijeđeno je 42 djece, od kojih 41 lakše, a jedna je djevojčica dobila potres mozga. Nitko nije poginuo.

Još uvijek se ne znaju uzroci slijetanja autobusa s kolnika, no pretpostavlja se da je uzrok skliski i mokri kolnik. Prema prvim informacijama navodno je vozač probio zaštitnu ogradu između dva vozna traka te prešao na suprotnu stranu pa probio i ogradu s te strane kolnika i zaustavio se pored autoceste.

Teorije o nesreći

Javilo se nekoliko teorija o mogućem uzroku nesreće. Jedna kaže da je vozaču tijekom upravljanja autobusom odjednom pozlilo, nakon čega je teško mogao upravljati vozilom. Druga kaže da ga je uhvatio snažan napad kašlja.

"Striček vozač je odjednom pao u nesvjest i nakon toga nas je počelo zanositi po cesti, udario sam se nekoliko puta", riječi su jednog dječaka iz autobusa koji je također s ostalom djecom došao u karlovačku opću bolnicu na pregled.

"Slušao sam muziku i odjednom je autobus počeo krivudati. Ničega se više ne sjećam, osim da su svi bili u krvi i uplakani", prepričao je trenutak nesreće jedan od učenika.

"Nakašljao sam se, a zatim mi je glava samo klonula na upravljač", objasnio je vozač autobusa vatrogascima. Vozačevu izjavu da mu je pozlilo potvrdila su i djeca.

U svakom slučaju, pravo je čudo da nitko od djece nije smrtno stradao u nesreći, posebno kad se uzme u obzir da se autobus gotovo prevrnuo na stranu. Iz karlovačke bolnice poručuju da će se djecu temeljito pregledati, jer je moguće da neka zbog šoka nisu ni primijetila ozbiljne ozljede. 

Djeca prevezena u bolnicu

Radi se o ekskurziji 7. razreda Osnovne škole Juraj Habdelić iz Velike Gorice. Autobus je prevozio 52 djece, a u Biograd na moru, koji je bio odredište ekskurzije, krenuli su jutros.

Policija, vatrogasci i hitna pomoć ozlijeđenu djecu prevezla su u Opću bolnicu u Karlovac. Na mjesto nesreće, koje nadlijeću policijski helikopteri, stigli su glavni ljudi PU karlovačke, i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Policijski očevid je u tijeku.

Načelnik PU karlovačke Josip Čelić poručio je roditeljima da je učinjeno sve kako bi se djeca zbrinula te kako se za sve detaljne informacije mogu javiti u bolnicu.

Kosor zatražila detaljnu istragu

Djecu stradalu u autobusu je u karlovačkoj bolnici posjetila premijerka Jadranka Kosor koja je naglasila da istraga mora biti potpuna te da se mora rasvijetliti svaki detalj oko uzroka nesreće. "Najbitinije je da su djeca sad dobro zbrinuta", rekla je premijerka koja je dodalal kako su joj liječnici rekli da će većina djece biti za koji dan puštena kućama. "Djecu se vidno prestrašena, što se vidi po izrazima njihovih lica, a to i sami govore, pa je njima i roditeljima osigurana i psihološka pomoć što je u ovakvim trenucima vrlo bitno", prenosi Jutarnji list.

Djecu je posjetio i kardinal Josip Bozanić. "Bog je pokazao da vam je blizu i sačuvao vas", rekao je djeci kardinal i podijelio im medaljone s likom Majke Božje Bistričke.

Ravnatelj bolnice dr. Strikić rekao je kako će sva djeca u bolnici biti zadržana 24 sata te temeljito pregledana. Ravnatelj je dodao kako u ovakvom tipu ozljeda postoji velika mogućnost za unutarnje krvarenja i ozljede te su sve raspoložive ekipe angažirane da djeci bude pružena najbolja medicinska pomoć. Srećom, među stradalom dječicom nitko nije u životnoj opasnosti.

"Vozač nije kriv"

Nakon što su im djeca javila o nesreći neki su se roditelji odmah iz Zagreba uputili prema mjestu nesreće.  "Sin mi je samo rekao da su se prevrnuli. Ne smijem ni pomisliti kako je sve moglo završiti. Ovo što se dogodilo nije greška vozača", prenosi Večernji list svjedočenje oca jednog djeteta iz autobusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara