KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO Brodsko-posavska županija ima 10 novih slučajeva, 8 ih je povezano sa svadbom

VIDEO Brodsko-posavska županija ima 10 novih slučajeva, 8 ih je povezano sa svadbom
Foto: SBonline

STOŽER Brodsko-posavske županije najavio je press konferenciju za 9 sati zbog, kako su naveli u pozivu, daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije te značajnog porasta broja novozaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije. Na press konferenciji izjave daju i odgovaraju na novinarska pitanja: načelnik Stožera CZ BPŽ te ravnatelji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ i Opće bolnice Dr. Josip Benčević Slavonski Brod.

Video: SBonline

Imaju 10 novooboljelih, za dvoje ne znaju kako su se i gdje zarazili. Ove brojke nisu konačne jer nisu gotovi svi nalazi. Ovi zaraženi imaju oko 300 kontakata, a još se radi na utvrđivanju liste.

Od 10 novih slučajeva njih 8 je bilo na privatnom događaju izvan županije. S tog događaja diljem zemlje ima čak 26 zaraženih - oni su na području Grada Zagreba te Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske županije, Dubrovačko-neretvanske...

Za ovo dvoje za koje se ne zna gdje su se zarazili u tijeku je epidemiološka obrada.

Svi imaju blažu kliničku sliku te su imali temperaturu, grlobolju i kašalj.

"Apeliramo na iskrenost ljudi, s kojima razgovaraju epidemiolozi", kazali su na presici.

Koliko je prošlo od te privatne zabave s koje ima 26 zaraženih?

"Zabava je bila 26.6., prvi slučaj je otkriven na način da se djelatnik požalio na određene tegobe. Postojao je punkt na ulazu u naš Zavod i jedan djelatnik koji nije zdravstveni djelatnik se požalio na tegobe. On je odmah, prije nego je započeo s poslom, testiran i bio je pozitivan, Nakon toga se išlo dalje na obradu te je otkriven toliko broj slučajeva. Neki su bili po različitim dijelovima Hrvatske i oni su tamo razvijali simptome. Ta osoba nije prva oboljela osoba, tamo su bile osobe koje su došle iz drugih zemalja, oni su obaviješteni preko privatnih kanala, mi nismo mogli do njih", rekao je epidemiolog Cvitković.

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o svadbi.

Uzeto preko 500 briseva u posljednjih nekoliko dana

"Jedna je osoba u devedesetim godinama hospitalizirana sa sumnjom na covid, rekao je ravnatelj Opće bolnice Dr. Josip Benčević Slavonski Brod. Svi drugi su na kućnom liječenju s blagim simptomima, osobe su mlađe životne dobi iz radne skupine. Multiplicirao nam se posao, jučer je uzeto preko 280 briseva, prije 14 dana smo uzimali 20-ak. U zadnjih par dana je uzeto preko 500 briseva.

32 zdravstvenih djelatnika iz bolnice je u samoizolaciji, a ukupno na području županije je 60-ak zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Apeliram na zdravstvene djelatnike da je njihova radna pozicija takva da mogu lako dobiti i prenijeti virus. Pozivam mlade da razmišljaju o starijima. Očekivati je da će rasti porast broja hospitaliziranih. Ako možete, izbjegavajte zdravstvene ustanove, rješavajte sve što možete telefonom. Dio pacijenata je otkriven čak i prije nego su ušli u bolnicu", rekao je ravnatelj bolnice.

Je li stanje alarmantno?

"Teško bih to izdefinirao i odgovorio da ili ne. Ali izvanredna je situacija od 19.3. Ništa se specijalno nije desilo od jučer do danas, međutim sam porast od 10 nam je dao za pravo da još jednom potaknemo stanovnike da razmisle i drže u glavi da je ta opasnost stalno prisutna", dodao je ravnatelj bolnice.

"Neka su javna okupljanja održana, neka se održavaju. Temeljem onoga što će se događati kroz vikend u ponedjeljak ćemo odlučiti hoćemo li zabraniti javna okupljanja na našem području. Ne donosimo odluku za pojedinačna javna okupljanja, to je sve definirano odlukom Nacionalnog stožera."

"Treba se na izborima pridržavati mjera. Odgovornost je na pojedincu. HZJZ je preporučio mjere, DIP je te mjere poslao biračkim odborima. Poštujte mjere i preporuke", poručili su.

Jučer je na području županije zabilježeno pet novih slučajeva zaraze, a od toga su troje medicinski djelatnici.

Lokalni portal SBonline objavio je da je u samoizolaciji i desetak radnika Hrvatskih šuma iz Nove Gradiške, no jučer nitko od njih nije bio pozitivan.

Prema podacima sa stranice koronavirus.hr, na području županije ima 16 aktivnih slučajeva korone, a ukupno su od početka epidemije zabilježeni 61 slučaj i jedna umrla osoba.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara