Video - Dodik: Pupovcu je zastajao glas i osjetio sam svu težinu položaja Srba ovdje

NEDOLASKOM Borisa Tadića na skup Srpskog narodnog vijeća, premijer Republike Srpske Milorad Dodik je postao glavna zvijezda na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, podsjećajući na stradanja Srba tijekom raspada Jugoslavije.

> Dodik stigao u Zagreb, Tadić ne dolazi

>"Tužba Hrvatske protiv Srbije je nepotrebna i nije fer"

Skupu se dakako obratio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji nije pričekao Dodikov govor, kao ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ispričali su se obvezama.

Mesić je u svom obraćanju poručio, između redaka i Dodiku, da mijenjanja sadašnjih granica u Europi neće biti, nego da će one nestati kada se Europa ujedini. Udružena Europa nakon stoljeća krvavih ratova se pojavljuje kao "najveći faktor mira u svijetu", naglasio je, te "isključuje rat kao političko sredstvo", a "nacionalna manjina više ne može biti ničiji motiv da osvaja tuđi teritorij".

"Ima još iluzionista koji misle da se granice u Europi mogu mijenjati", kazao je te dodao da će ujedinjenjem Europe "države ostati gdje jesu, a granice će biti otvorene". Tako će, zaključuje Mesić, i Srbima i Hrvatima biti svejedno s koje se strane granice nalaze.

"Ovo područje neće nikada više biti bure baruta ako prihvatimo Europske standarde", kazao je Mesić pozivajući Srbiju da zajedno pomognu ujedinjavanju Europe, pri čemu će Hrvatska izaći u susret Srbiji svojom pomoći.

Dodik: Srbi bili veliki stradalnici raspada bivše Jugoslavije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska spremna na suradnju sa Hrvatskom i Srpskim narodnim vijećem u rješavanju problema Srba u Hrvatskoj i ulasku u Europsku uniju.

"Pupovcu je zastajao glas i osjetio sam svu težinu položaja Srba ovdje", kazao je Dodik. Predviđa da će povijest, koja još uvijek nije napisana za ovo područje vezano za rat, "napisati da su Srbi bili veliki stradalnici raspada bivše Jugoslavije, narod koji je stradao u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu; "Mi smo 'loši momci' na svjetskoj medijskoj pozornici i nisu nas htjeli razumjeti".

Za govornicom je kazao da iako ima onih koji kažu da Republika Srpska nije država, da se on ipak tako osjeća. Komentirajući Mesićevu izjavu o nemijenjanju granica u Europi, Dodik je nakon skupštine kazao da treba pitati njega što je time mislio. Odnosno, je li mislio na Dodika, zbog najava odcjepljenja Republike Srpske nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Da nije bilo priznanja drugih država, odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova ne bi značila ništa. To nije doprinos onome što je Mesić rekao", kazao je Dodik.

Pajtić: Jesmo li iza svega toga pametniji?

Bojan Pajtić, predsjednik Izvršnog vijeća Autonomne Pokrajine Vojvodine, poručio je da Srbija s pažnjom prati učešće predstavnika Srba u Vladi RH.

"Za nama je teška patnja 20. stoljeća, ostaje pitanje jesmo li iza svega toga pametniji. Još neko vrijeme ćemo živjeti s različitim prošlostima ali i s jednom zajedničkom budućnošću", rekao je Pajtić.

A.B.
Foto: Vlatka Hren
Video: Danijel Tipura

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara