VIDEO Evo kako je danas izgledala misa u Zagrebu, mnogi nisu nosili maske

VIDEO Evo kako je danas izgledala misa u Zagrebu, mnogi nisu nosili maske
Video, foto: Borna Filic/PIXSELL

OD DANAS su dopuštene mise u Hrvatskoj. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je jasne upute kako bi se one morale održavati, no čini se da nisu poštivane baš sve preporuke.

Već danima epidemiolozi i članovi Stožera u medijima poručuju da bi se u zatvorenim prostorima trebale nositi maske, a ista je preporuka bila i u dokumentu HZJZ-a o tome na koji način će se sprječavati širenje zaraze u crkvi.

"Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje", no kao što se vidi na slikama, dio ljudi u crkvi maske na licu nije imao.

Također, u preporukama stoji kako se starijima i bolesnima ne preporučuje odlazak na mise: "Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede, osobito na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih". No, kako vidimo na slikama, u crkvama ima i starijih ljudi.

Slike i snimke su iz zagrebačke crkve Sveta Mati Slobode.

Preporuke za mise by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara