VIDEO Futuristički vlak spojio Hong Kong i Kinu

VIDEO Futuristički vlak spojio Hong Kong i Kinu
Foto: EPA

PRVI vlak velikih brzina koji povezuje Hong Kong s matičnom zemljom u 40 minuta svečano je otvoren danas, a od nedjelje je operativan, prenijele su agencije o prvom u nizu megaprojekta kojima Kina asimilira Hong Kong čiji stanovnici strahuju da je to kraj njihova posebna statusa i sloboda. 

Projekt vrijedan 11 milijarda eura izazvao je velike kontroverze jer bivša britanska kolonija brzom željeznicom mora u ruke Kine predati dio svoje nadležnosti. 

"Kao da ste u zrakoplovu"

Na svečanosti lokalni zastupnik pohvalio je novi vlak kazavši da je vožnja do grada Guangzhoua bila "vrlo mirna, kao da ste u zrakoplovu", prenosi BBC.

Željeznička linija bit će za javnost otvorena od subote,  a s njome i sve druge linije, uključujući za glavni grad Peking.  

Putnici koji ulaze u modernu zgradu u svoje će putne dokumente dobivati žigove kineske imigracijske službe i time potpasti pod kineski zakon dok budu prelazili put od Hong Konga do kopna brzinom od  200 kilometara na sat, piše Reuters.

"Željeznica simbol kontinuirane kineske asimilacije Hong Konga"

Kritičari ističu da je željeznica simbol kontinuirane kineske asimilacije Hong Konga koji se vratio pod kinesku upravu 1997., ali je zadržao zajamčenu široku autonomiju i slobode kakve ne uživaju stanovnici matične Kine, a to znači da je zadržao neovisni pravni sustav. 

"Strahujem da Hong Kong više neće biti Hong Kong", rekao je Martin Lee, veteran demokrat i pravnik koji se na sudu borio da spriječi provedbu tog  projekta. 

20 milijarda dolara vrijedan most

Hong Kongu asimilacija prijeti gubitkom statusa financijskog središta kada potpadne pod kineski zakon.

Futuristički vlak nije jedini projekt jer ove se godine očekuje otvaranje 20 milijarda dolara vrijednog mosta koji će povezati Macao i Zhuhai. Nadalje, Peking je angažirao Tencent, kineskog tehnološkog diva kako bi omogućio ljudima da svoje putne dokumente zamijene aplikacijom na motelu WeChat, čime će ubuduće prelaziti granicu.

Brza željeznica i most ojačat će postojeću infrastrukturu koja već omogućuje više od 600.000 ljudi da prelaze svakodnevno s jedne strane na drugu željeznicom, cestom i morem, piše Reuters. 

Peking želi da Veliki zaljev, u kojem živi 68 milijuna ljudi, postane nešto poput zaljeva San Francisca ili tokijskog zaljeva u svrhu boljeg povezivanja ljudi, robe i niza sektora, financijskog, turističkog, logističkog, proizvodnje i tehnologije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara