Video govora vođe vehabija iz Gornje Maoče: Vjerom je propisan džihad, a ne besciljno krvoproliće

Video govora vođe vehabija iz Gornje Maoče: Vjerom je propisan džihad, a ne besciljno krvoproliće

Screenshot: YouTube
Video: YouTube


"OVAJ postupak je neispravan, mi ga ne podržavamo, mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje. Mi želimo ljude podučavati islamu, i pozvati ih islamu", kazao je to na vođa vehabija iz Gornje Maoče, Nusret Imamović. Snimka njegova govora u kojem komentira teroristički napad Mevlida Jašarevića na američku ambasadu prije dva dana u Sarajevu postavljena je jučer na YouTube.

"Besciljno krvoproliće nije propisano vjerom", kaže Imamović u obraćanju svojim pristašama. "Vjerom je propisan džihad, a to je borba na Allahovom putu, borba za uzdizanje Alahove vjere", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džihad, dodaje, mora biti javna i obznanjena borba  od poznate legalne strane poznatom neprijatelju sa poznatim ciljevima i uvjetima.

Imamović je inače bio jedan od uhićenih u akcije iz veljače prošle godine, kada je sa još sedam ljudi bio osumnjičen za organizirani kriminal, ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH, napad na ustavni poredak BiH, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala. Protiv uhićenih nikad nije podignuta optužnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara