VIDEO Internetom kruži simulacija koja nudi rješenje i za najgore prometne gužve

VIDEO Internetom kruži simulacija koja nudi rješenje i za najgore prometne gužve

Screenshot: Youtube

HRVATSKI autoklub posljednjih dana svako jutro moli vozače da se naoružaju strpljenjem. Mokre i skliske ceste, kiša i snijeg koji otežavaju vidljivost, smrznuta bljuzgavica niz koju se kližete ujutro na putu prema poslu, opravdavaju HAK-ove molbe.

Ako ste ikad zapeli u jutarnjoj ili popodnevnoj gužvi, upotpunjenoj s nervoznim trubljenjem frustriranih vozača na loše isplaniranim raskrižjima, nije vam potreban HAK da vam opiše svakodnevni kaos u hrvatskom prometu.

Totalni nered na cestama


Kad uz sve to još nadodate nadolazeće praznike i rijeke automobila koji užurbano žure do šoping centara ili izlaza na autocestu i magistralu, HAK-ove molbe čine se uzaludnima. Uz sve to, po Murphyjevom zakonu, redovito se, i to baš u vašoj traci, dogodi nekakav lančani sudar koji dodatno zablokira ionako blokirane ceste. Čuli ste već vjerojatno ove riječi: "Dok padne malo kiše ili snijega, kao da svi zaborave voziti". Možda ih je promrmljao vaš vozač Ubera, možda ste ih čuli od roditelja, djece, muža, žene, cure ili dečka, a možda ste ih i vi sami procijedili uz psovku.

Međutim, nisu samo božićni praznici rezervirani za posvemašnji nered na cestama. Sjetimo se samo kilometarskih kolona u ljetnim mjesecima. Sjetimo se začepljenih magistrala i načičkanih raskrižja. Sjetimo se krkljanaca u dalmatinskim mjestima koji su istovjetni ovim zimskima, samo bez natovarenih skija na krovovima automobila.

Sjetimo se kružnih tokova i fobije koju oni izazivaju u nekim sudionicima prometa. Uvijek postoje oni vozači koji se bezglavo pokušavaju uvaliti prije vas, kao što uvijek postoje i oni vozači kojima treba nekoliko godina dok se odluče uključiti u tok.

Zatim, tu su kamioni koji se vuku puževim korakom i ne možete ih zaobići  pa im bezrazložno trubite jer žurite na božićni ručak ili plažu. Također, tu su i iritantni vozači koji žure na božićni ručak ili more, a trube vam jer im smeta što vas ne mogu zaobići dok presporo vozite svoj kamion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tu su i preopušteni turisti koji u vama bude napast da opravdate svaki postojeći stereotip o njihovoj zemlji dok vam ulijeću u traku, oduzimaju prednost, bezobzirno se uključuju u promet ili jednostavno stoje nasred raskrižja.

Koliko god mislili da u tim užasnim, začepljenim trenucima u prometu nitko osim vas ne zaslužuje vozačku dozvolu, ipak postoji jednostavno, smireno rješenje. Zapravo, postoji više rješenja koji omogućuju opuštajuću, za hrvatske vozačke prilike gotovo nevjerojatnu protočnost u prometu.

Gradnja svog grada


Postoji video igra koja se zove Cities: Skylines. Radi se o simulaciji u kojoj igrač gradi pravi pravcati grad. U njoj mora, kao u stvarnom životu, paziti na sve aspekte gradskog života. Igrač mora održavati funkcionalnost svog grada pazeći na poreze, budžet, zdravstveni sustav, zaposlenost, količinu zagađenja i slično. Također, mora paziti i na gradski promet i to je jedna od najpopularnijih aktivnosti u igri.

Naime, igrač treba isplanirati efektno gradsko prometovanje kako bi smanjio gužve u svom gradu.

Nevjerojatna simulacija

Jedan od igrača iskoristio je ovaj aspekt igre i prilagodio ga kako bi napravio snimku nevjerojatnih simulacija raznih prometnih simulacija. Dok gledate automobile kako prolaze kroz različita zamršena raskrižja, s različitim rezultatima, ovaj  video zapravo simulira različita iskoristiva rješenja u prometu. Bez obzira na upaljene ili ugašene semafore, različite varijante prednosti prolaska ili količinu prometnih traka, snimka demonstrira razlike u protočnosti.

Pogledajte video i recite nam primjećujete li slične situacije i na prometnicama kojima se svakodnevno krećete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara