VIDEO Kanađani su satima čekali da prvi put legalno kupe travu

VIDEO Kanađani su satima čekali da prvi put legalno kupe travu
Screenshot: BBC

JUTROS je u ponoć po lokalnom vremenu prvi put legalno kupljen kanabis za rekreacijske svrhe u Kanadi, i to na istočnom otoku Newfoundlandu, gdje su stotine ljudi čekale na red pred trgovinama.

Kanada je tako postala druga zemlja na svijetu, poslije Urugvaja, u kojoj je legalizirano posjedovanje i upotreba kanabisa u rekreacijske svrhe, gotovo stotinu godina nakon što je zakonom zabranjena u toj zemlji. Medicinska marihuana legalna je u Kanadi još od 2001., izvještava BBC.

>> Kanada piše povijest, od ovog tjedna marihuana će biti legalna

Ipak, još uvijek je prisutna zabrinutost oko pripremljenosti policije za sprečavanje vožnje u "napušenom" stanju. 

Informacije o novom zakonu poslane su u 15 milijuna domova diljem Kanade, u sklopu kampanje javnog informiranja. 

"Stigma završava večeras, prohibicija završava večeras"

Prvi kupac marihuane, Ian Power iz grada St John, čekao je u redu sinoć od 20 sati po lokalnom vremenu kako bi mogao "ući u povijest". Newfoundland je prva provincija koja je dočekala legalizaciju, budući da je vremenski pola sata ispred sljedeće provincije na zapadu. 

"Moj san je bio biti prva osoba koja će kupiti prvi legalni gram kanabisa u Kanadi, i evo me", rekao je Power. "Stigma završava večeras, prohibicija završava večeras i ovdje", dodao je uzbuđeno za kanadski CBC.

Kanadske provincije i općine pripremale su se mjesecima za zakazani rok za legalizaciju kanabisa, a budući da prema zakonu same odlučuju gdje će se trava prodavati i uzgajati, rezultat je bio kolaž regulacija - negdje strožih, negdje manje strogih.

U Ontariju trgovine otvaraju tek na proljeće

Tako će Ontario, kanadska provincija s najvećim brojem stanovnika, trgovine s marihuanom otvoriti tek na proljeće, iako će stanovnici od danas moći naručivati marihuanu online. U Britanskoj Kolumbiji će se danas otvoriti tek jedna trgovina. 

U Kanadi, međutim, već postoje neke trgovine s kanabisom bez licence, a nije jasno hoće li ih policija tolerirati ili zatvoriti. 

Analitičari predviđaju nestašicu marihuane u prvih godinu dana, dok licencirana proizvodnja i prodaja ne poraste dovoljno da zadovolji potražnju. Tržište legalne marihuane će, očekuje se, morati proći kroz određene porođajne muke prije nego što se ustali.

>> Kanada danas legalizira travu. Zašto to ne napravi i Hrvatska?

Trudeau ispunio predizborno obećanje

U svakom slučaju, ostatak svijeta zasigurno će pažljivo promatrati kanadski eksperiment s legalizacijom, što je ispunjenje predizbornog obećanja premijera Justina Trudeaua iz 2015. 

Uspjeh ili neuspjeh legalizacije procjenjivat će se po tome hoće li ostvariti ciljeve koje je sam Trudeau iznio: onemogućen pristup kanabisa za maloljetnike, smanjenje tereta koji kanabis predstavlja za pravosudni sustav i suzbijanje ilegalnog tržišta za kanabis i profita koji kriminalci iz njega izvlače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara