VIDEO Kanadskog premijera pitali o Trumpu. Šutio je preko 20 sekundi

VIDEO Kanadskog premijera pitali o Trumpu. Šutio je preko 20 sekundi
Screenshot: CTV

KANADSKI premijer Justin Trudeau na pitanje novinara da komentira prosvjede u SAD-u i ponašanje Donalda Trumpa šutio je više od 20 sekundi.

Na dnevnoj tiskovnoj konferenciji novinar ga je upitao što misli o izjavi američkog predsjednika dan ranije u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi Trump mogao doći pred crkvu i fotografirati se. Novinar ga je upitao i zašto sustavno odbija komentirati ponašanje Donalda Trumpa s kojim je u zamršenim odnosima i kakvu poruku to šalje stanovništvu.

Premda je inače brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon više od 20 sekundi. 

"Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo što se događa u SAD-u", rekao je napokon, ponavljajući prošlotjednu izjavu o širenju nasilnih prosvjeda u toj zemlji nakon smrti Georgea Floyda za koju je odgovoran bijeli policajac.

"Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti", dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika. "Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, unatoč napretku, postoje već godinama, pa i desetljećima."

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, opetovao da u Kanadi još puno toga treba učiniti u suzbijanju rasizma.

"I mi u Kanadi imamo velike izazove: sustavnu diskriminaciju, što znači da se naši sustavi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima", rekao je Trudeau.

Usto je upozorio da nije dobro uspoređivati se sa susjednom Amerikom, pozivajući da se "ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i kaže: 'Ah, ovdje je puno bolje'".

Zašto je tako dugo šutio?

Kanadski analitičar naveo je dva razloga zbog kojih je moglo doći do tako duge šutnje. Prvi je ogroman neuspjeh njegovih spin doktora koji ga nisu pripremili za odgovor na pitanje za koje je bilo očito da će biti postavljeno, a drugi je da je neki komunikacijski Trudeauov genij jednostavno premijeru sugerirao da je najbolji način da samo stoji ispred novinara i pravi se da traži riječi kojima bi odgovorio na pitanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara