VIDEO Kaos u saboru zbog Glasnovićevog govora o Istanbulskoj konvenciji

VIDEO Kaos u saboru zbog Glasnovićevog govora o Istanbulskoj konvenciji

Screenshot: SaborskaTV

DANAŠNJA sjednica počela je uobičajenim stankama, no nakon što je za govornicu izašao Željko Glasnović sve se pretvorilo u kaos.

Dok su SDP i Most zatražili stanku zbog "političke situacije u zemlji", Glasnović je stanku tražio kako bi govorio o Istanbulskoj konvenciji.

Glasnović poistovjetio Istanbulsku konvenciju s pedofilijom i zoofilijom

"Iza te konvencije krije se zastrašujući krajnji cilj nametanja rodne ideologije, svijet u kojem više neće postojati ni muškarci ni žene. Pa tu u saboru ćemo imati onda šest WC-a. Jedan za muškarce zarobljene u ženskom tijelu, jedan za žene zarobljene u muškom tijelu i tako dalje", izrekao je Glasnović. Dodao je i da "nam ne trebaju zakoni koji ozakonjuju pedofiliju i zoofiliju" i da "živimo u udbaško-komunističkom kalifatu".

To je izazvalo kaos u saboru.

SDP-ov Maras tražio je da potpredsjednik sabora Furio Radin izrekne opomenu Glasnoviću zbog protuustavnog govora. Radin je to odbio uz obrazloženje da se ne slaže ni s čim što je izgovorio Glasnović, ali da mu ne može za to dati opomenu.

Svađa Radina i Marasa

Umjesto toga dao je dvije opomene Marasu i oduzeo mu riječ. "Ne smijete polemizirati sa mnom", rekao je Radin Marasu koji se nije htio maknuti s govornice.

"Ne želim trpjeti nasilje ovdje, recite što sam napravio, ne polemiziram s vama", ustrajao je Maras.

Radin je na to odredio desetminutnu stanku.

Sukob Marasa i Radina nastavio se i nakon stanke. Radin je odbio dati riječ Marasu, a ovaj mu je poručio da mu je zabranio govoriti zato što podržava vladu Andreja Plenkovića.

"Što vas je sram što podržavate Plenkovićevu vladu?", poručio je Radinu Maras. 

Glavašević: Građani na ovo gledaju s prijezirom

Nakon toga su stanke tražili SDSS-ov Milorad Pupovac i SDP-ov Bojan Glavašević.

"Ovdje postoje oni koji prakticiraju retoriku verbalnog nasilja prema kolegama, i to kontinuirano, i vrijeme je tome reći dosta. Ovo podsjeća na neka sramotna vremena rasprava iz 90-ih, samo još trebaju letjeti predmeti iz klupa prema onima koji govore ili predsjedavaju", rekao je Pupovac koji je branio način na koji je Furio Radin vodio sjednicu.

Glavašević je poručio da je do svega došlo zbog Glasnovićeva govora.

"Meni je to neusporedivo veći problem, ova situacija Marasa i Radina će se riješiti jednim rukovanjem i kavom poslije, to se događa, nije lijepo i spušta razinu političke situacije, građani su to gledali s prijezirom, ali s još većim prijezirom su gledali našu šutnju i nereagiranje na ovo što Glasnović radi", kazao je Glavašević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara