VIDEO Kina razvila virtualnog voditelja vijesti, pogledajte kako to izgleda

VIDEO Kina razvila virtualnog voditelja vijesti, pogledajte kako to izgleda
Foto: screenshot xinhua

VODITELJI pazite se, roboti dolaze i po vaš posao.

Kineska državna medijska agencija Xinhua uvela je virtualnog voditelja dizajniranog za prezentaciju vijesti 24 sata dnevno, prenijele su svjetske agencije.

"Dobar dan, gledate program engleskih vijesti. Ja sam AI (umjetna inteligencija), voditelj vijesti u Beijingu", najavio je robotskim glasom debitirajući na informatičkoj konferenciji u Kini.

Virtualni voditelj je razvijen u suradnji s tvrtkom Sogou, poznatoj po kineskom internetskom pretraživaču. Kao prednost njegovog korištenja istaknuti su učinkovitost i manji troškovi proizvodnje vijesti, budući da su voditelji najčešće najviše plaćeni u lancu produkcije.

Uz korištenje za čitanje vijesti na televiziji, može se koristiti i na internetskoj stranici agencije te na društvenim mrežama.

Stvoren prema stvarnom voditelju

Dizajniran je da oponaša ljudski glas, izraze lica i pokrete.

"Virtualni voditelj sam uči iz videa emitiranih uživo i može pročitati tekst prirodno kao i profesionalni voditelj vijesti", poručili su iz kineske državne agencije.

Njegov lik je stvoren prema stvarnom voditelju agencije Xinhua, koji se zove Zhang Zhao.

"Radit ću bez prestanka kako bih vas informirao dok se tekst neprekidno ubacuje u moj sistem", izjavio je virtualni voditelj u prezentacijskom videu.

Uz virtualnog voditelja za vijesti na engleskom stvoren je i jedan za čitanje vijesti na kineskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara