VIDEO Kinezi se hvale projektilom koji može pogoditi brodove u pokretu

VIDEO Kinezi se hvale projektilom koji može pogoditi brodove u pokretu
Screenshot: YouTube/CNN/yan nishi

KINESKI državni mediji objavili su videosnimke svog projektila Guam killer koje navodno osporavaju raniji izvještaj CNN-a u kojem je izražena sumnja u sposobnost Kine da onesposobi nosače zrakoplova.

Kratko snimljen videomaterijal u kojem se hvali napredna tehnologija projektila prvi put je u Kini prikazan u četvrtak 24. siječnja. Nakon toga je u ponedjeljak uslijedio niz članaka koji potkrepljuju tvrdnje iz videosnimke kako projektili mogu pogoditi nosače zrakoplova.

Čini se, piše CNN, da su medijske lovorike koje ističu vojnu snagu Kine na međunarodnoj sceni dio propagandne kampanje koja je osmišljena kako bi se impresionirala domaća publika.

Nema dokaza da može pogoditi pokretnu metu

No stručnjaci koji su pregledali videozapise, koji navodno prikazuju balističke projektile srednjeg dometa DF-26, smatraju kako snimke zapravo otkrivaju vrlo malo informacija.

"Videozapis ne pokazuje da projektil može pogoditi pokretnu metu na moru", izjavio je vojni stručnjak Carl Schuster za CNN. "Ono što se na njemu može vidjeti jest standardno lansiranje balističkih projektila bez naznake može li on pogoditi pokretnu ili nepokretnu metu."

Četiri krilca

U drugom izvješću, objavljenom u ponedjeljak u provladinom časopisu Global Times, tvrdi se kako je u videozapisu prikazanom na kineskoj državnoj televiziji vidljivo da na DF-26 postoje četiri krilca pri vrhu projektila. Zbog njih, prema izvješću, projektil može promijeniti smjer tijekom leta kako bi mogao pogoditi metu u pokretu.

"Poseban dizajn omogućuje projektilu da precizno kontrolira putanju napada. Naime, četiri površine koje služe za kontrolu leta omogućuju odličnu manevarsku sposobnost i usmjeravaju bojevu glavu tijekom završne faze kako bi precizno pogodila nosač zrakoplova pri sporoj plovidbi", navodi se u izvješću, u kojem se također citira neimenovani kineski vojni stručnjak koji kaže da je bojeva glava elektronički povezana sa sustavom za ciljanje.

Potreban veći broj testiranja sustava

"Informacijski sustav, koji možda uključuje satelite, kopnene i pomorske radare pored radara na samom projektilu, stalno će ažurirati lokaciju pokretne mete, informirajući kontrolu leta u kojem smjeru navoditi projektil", navodi u izvješću anonimni stručnjak.

Međutim Andrew Tate, analitičar vojnog časopisa Jane's Defence Weekly, smatra kako bi za ove tvrdnje bio potreban veći broj terenskih testiranja.

"U izvješću Global Timesa govori se o radaru na projektilu, koji je potreban pri završnoj fazi u kojoj bilo kakvo kašnjenje tijekom ažuriranja položaja mete može rezultirati promašajem. No kako bi bili sasvim sigurni da će tako osjetljiv sustav funkcionirati, potrebno je puno testiranja na terenu", objasnio je Tate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara