VIDEO Kolinda predstavila program: Pjevala, komentirala Škoru i Milanovića...

VIDEO Kolinda predstavila program: Pjevala, komentirala Škoru i Milanovića...
Foto: Index, Igor Soban/PIXSELL

AKTUALNA hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je na predstavljanju svog izbornog programa za novi mandat kako želi biti čimbenik okupljanja i spajanja, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva.

"Bez vas, dragi moji, ne bih danas bila predsjednicom, kao ni bez potpore hrvatskih državljana, zahvalna sam HDZ-u na kandidaturi, ali čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva",  rekla je uvodno aktualna predsjednica.

Pogledajte Kolindin govor

Podsjetila je da je na današnji dan prije pet godina predstavila svoj izborni program za bolju Hrvatsku i da je tada rekla da neće biti predsjednica nijedne političke stranke već svih građana, te da neće bježati od odgovornosti. 

"Rekla sam: Bit ću vaša predsjednica i duboko vjerujem da sam to i ostvarila", kazala je.

Istaknula je kako i danas, kao i tada, vjeruje u Hrvatsku, u svakog našeg čovjeka, vrijednosti i potencijale, te sve što krasi našu domovinu. Posebno je izdvojila da je ponosna na branitelje i sve koji su dali život i zdravlje u obrani Hrvatske.

"I tada sam bila uvjerena, kao i danas, da samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas", naglasila je. 

"Vjerujem da prepoznajete da jesam jedna od vas koja je dokazala da radi za vas i bori za vas", poručila je Grabar Kitarović uvjerena da je bolja Hrvatska moguća.

Oktrila slogane

U utrku za drugi 5-godišnji mandat na Pantovčaku Grabar - Kitarović kreće  uz slogane "Predsjednica, jer Hrvatska zna " i  "Optimizam za Hrvatsku". 

Izborni program "Hrvatska zna i mora bolje" sastoji se od sedam područja na kojima će Grabar-Kitarović temeljiti djelovanje u narednom mandatu, hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Aktualna predsjednica točno je u 11 sati i 11 minuta u pratnji supruga Jakova Kitarovića ušla je prepunu dvoranu kongresnog centra na Zagrebačkom velesajmu uz taktove pjesme Doris Dragović "Dajem ti srce".

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Podršku aktalnoj predsjednici došli su dati i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, aktualni ministri, saborski zastupnici, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i mnogi simpatizeri iz javnog i političkog života. Program je vodio televizijski voditelj Oliver Mlakar.

TIJEK DOGAĐAJA

12:44 Skup je završen pjesmom "Moja domovina".

12:39 Pogledajte veliku galeriju: Kod Kolinde Rojs, Vori, Bandić, Žalac, Kalmeta. Opširnije

12:35 "Sjajno. Hvala gospođi Kolindi Grabar-Kitarović na riječima vjere i optimizma. Hvala vam", rekao je Oliver Mlakar nakon što je Kolinda završila govor.

12:32 Tek na kraju govora Kolinda je prvi put spomenula Tuđmana.

"Stojim pred vama jer znam, kao što i Hrvatska zna, da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i što ćemo ostaviti svojoj djeci", rekla je Kolinda na kraju.

"Prije svega, vjerujmo u sebe. Znamo, hoćemo i možemo. Pokažimo da Hrvatska zna i sve što Hrvatska zna", rekla je na kraju govora,

"Vjerujem u Hrvatsku koja zna odgovore na izazove koji su pred nama, u Hrvatsku koja se zna nositi s problemima, vjerujem u svakog hrvatskog čovjeka. Bolja Hrvatska nije daleko. Ona je tu, među nama, među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Bit ću vaša predsjednica jer Hrvatska zna i mora bolje", rekla je Kolinda.

12:31 Kolinda je danas objavila slogan. Čiji vam je bolji: njen, Milanovićev ili Škorin. Pogledajte ovdje.

12:30 Zadnji dio programa je "Hrvatski optimizam", rekla je Kolinda. Kaže da je to najvažniji dio programa.

"Vjera u sebe", kaže Kolinda. Govorila je o srebru zlatnog sjaja nogometne reprezentacije.

"To je pokazalo koliko taj uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra", dodala je.

"Ali ta vjera može biti samo prazna riječ ako joj u podlozi nisu rad, znanje, odgovornost i zajedništvo", rekla je Kolinda.

12:25 "Šesti dio programa nosi naziv "Hrvatska sigurnost".

"Svijet u kojem živimo sve je nesigurniji. Prije svega, zagovarat ću provedbu aktivne populacijske politike jer demografija leži u srcu sigurnosti. Ustrajat ću u osnaživanju vojske i policije", rekla je Kolinda i dobila pljesak.

"Uvijek ću braniti njihovu čast jer oni rade dostojanstveno i časno, hvala im", rekla je.

"Ulaganja u obranu nikad nisam smatrala troškom, nego ulaganjem", dodala je.

12:09 Prvo želim razgovarati o razvoju. Razvoju društva i svih dijelova društva, uključujući gospodarstvo. Moramo odgovoriti na pitanje kamo idemo. Obitelj mora biti u središtu svih aktivnosti", rekla je Kolinda.

"Predložit ću raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, naglasak moramo stavljati naglasak na fleksibilnost rada, ne na nominalno radno vrijeme", rekla je predsjednica.

"Inzistirat ću na reformi javne uprave koja mora postati saveznik građanima, a ne neprohodni labirint", kaže.

"Nastavit ću povezivati iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Cijela jedna Hrvatska živi izvan granica, pruža nam ruku. Prihvatimo je", rekla je.

"Drugi stup programa odnosi se na identitet. Tko smo, što smo, sloboda je izborena", rekla je Kolinda.

"Naše škole, fakulteti i učilišta moraju biti izvorišta očuvanja jezika koje se prenosi na buduće generacije", kaže Kolinda.

"Ustrajat ću na provedbi mjera brendiranja Hrvatske", dodala je u nastavku govora.

Treći dio programa je "Hrvatska odlučnost".

"Bavi se našim stavom. Danas je Hrvatska prepoznata u svijetu. Zadnjih godina učvrstili smo odnose s najvažnijim zemljama. Inicijativom Triju mora Hrvatsku sam napokon iščupala iz takozvanog regiona", opet je Kolinda pričala o regionu.

Potom je pričala o tome kako treba zaštititi trudnice.

"Hrvatsko društvo nije društvo nasilja. Ali ne smijemo zatvarati oči pred tragedijama. Od početka mandata sastajala sam se s udrugama i stručnjacima koji su život posvetili borbi protiv nasilja", kaže.

Nadalje, dio programa odnosi se na demokraciju. Pričala je o pojedincima koji nude nerealna obećanja.

"Istina je da su građani nezadovoljni političkim sustavom, a to je jasan signal svima nama da moramo slušati bilo naroda i tražiti rješenja. Tražit ću da se popis birača dva puta godišnje javno objavi", rekla je Kolinda.

"Inzistirat ću na mjerama za unapređenje izbornog zakonodavstva. Nadalje, institut preferencijskog glasovanja pokazao se više nego dobrodošlim. Tražit ću da se poveća broj preferencijalnih glasova", rekla je Kolinda dodavši da će se zalagati i za referendume.

"Kada referendum ne krši temeljne ustavne vrednote, treba biti otvoren", rekla je.

12:05 "Nemamo vremena za eksperimente. Za površni populizam, to ne mogu biti odgovori. Pitanje sad ili nikad ne može biti pitanje 2019. godine. To je bila poruka početkom devedesetih, kad smo se borili za Hrvatsku." Sad il' nikada je Škorin slogan.

"Moj izborni program pruža rješenja i aktivnosti uz aktualne ovlasti. Te ovlasti su dovoljne ako ih maksimalno iskoristimo", rekla je Kolinda u nastavku govora.

"Ponosna sam što danas imam priliku predstaviti program koji kroz sedam točaka adresira izazove. Hrvatska je sposobna odgovoriti na te izazove, ona zna i mora bolje", rekla je.

11:45 Kolinda drži govor.

"Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta", počela je Kolinda govor. Pozdravlja Plenkovića i ostale prisutne.

"Dragi Jakove i moja strpljiva obitelji, svi vi koji ste se okupili ovdje...", nastavila je.

"Čvrsto držim da svi članovi žele da budem čimbenik okupljanja, zamašnjak zajedništva. Meni ovaj dan ima posebnu simboliku. Baš na današnji dan prije pet godina predstavila sam izborni program za bolju Hrvatsku", rekla je Kolinda.

"Razlog zašto stojim tu je zato što vjerujem u Hrvatsku. Vjerujem u svakog našeg čovjeka, u naše vrijednosti, u naše potencijale. Vjerujem u sve na što smo ponosni. Posebno na naše branitelje. S tim osjećajem ponosa prije pet godina uzela sam dužnost predsjednice. Znala sam da taj put neće biti lak. I tada sam, kao i danas, bila uvjerena kako samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Proputovala sam cijelu Hrvatsku, bila sam u svim krajevima naše domovine i svijeta, slušala sam vas. Željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas", rekla je Kolinda.

"Posebno hvala svima koji su me diljem Hrvatske, BiH i svijeta dočekivali s osmijehom, poticali ili upućivali konstruktivne kritike. Svugdje gdje sam se našla dobivala sam poruke kako hrvatski čovjek može, zna i hoće", rekla je Kolinda nastavivši o vjeri u hrvatskog čovjeka. Tu vjeru, kaže, ima i danas i jednako joj je snažna.

"Ne smijemo zaboraviti kako je Hrvatska izgledala prije pet godina, bila je u gospodarskoj i moralnoj krizi. Vladao je pesimizam, bilo je to stanje apatije", rekla je Kolinda.

"Je li to ono što je normalno. Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država", rekla je Kolinda nakon što je nabrojila sve što nije valjalo kad je stigla na vlast. Time je očito odgovorila na Milanovićev slogan.

"Unatoč tim teškim okolnostima čvrsto sam vjerovala kako znamo i moramo bolje, to sam iznova ponavljala šireći optimizam. U Hrvatsku se ne vjeruje po potrebi kao neki, Hrvatsku se živi uvijek i svakim danom", dodala je.

U nastavku govora Kolinda se osvrnula na neke trenutke iz mandata. Rekla je da je izvukla Hrvatsku iz regiona što je izazvalo fanatičan pljesak HDZ-ovaca. Zatim je nastavila pričati o aktualnom mandatu i posljednjih pet godina.

11:41 Joško Ševo recitira Šenou i pjesmu "Budi svoj". Oliver Mlakar je konstatirao da ove riječi potiču Kolindu u radu.

11:40 Plenković je završio govor.

11:29 Prvo će govor održati Plenković. Popeo se na binu.

"Draga Kolinda, dragi Jakove, drage prijateljice i prijatelji, sve vas pozdravljam danas kad smo se okupili da snažno podržimo izbor naše Kolinde za drugi mandat predsjednice", vikao je Plenković.

Plenković priča o Tuđmanu koji je "ostvario samostalnu i suverenu Hrvatsku uz potporu branitelja i naroda".

"To je i politika koju podržava ogromna većina naroda, a i naši partneri. Kao stranka koja je preuzela odgovornost, želimo raditi bolju Hrvatsku s našom predsjednicom", rekao je Plenković.

"Za one prije je bilo normalno srušiti kreditni rejting, zadužiti građane za 70 milijardi kuna, izgubiti 40.000 radnih mjesta, normalno je za njih bilo zalediti plaće i mirovine, normalno je za njih bilo donijeti Lex Perković, normalno je za njih bilo prikazati branitelje kao teret", rekao je Plenković koji se očito referira na slogan Milanovićeve kampanje "Normalno".

"Danas gospodarstvo zdravo raste, smanjujemo poreze, povećavamo ulaganja, vratili smo investicijski kreditni rejting, imamo nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. Danas moderniziramo Hrvatsku, gradimo Pelješki most, povezujemo Hrvatsku željeznicama, zračnim i pomorskim lukama...", nabrajao je Plenković.

"Pobjedom naše predsjednice nastavit ćemo provoditi politiku u interesu naše države i naroda. Ona je dala doprinos u svim aspektima zaštite nacionalnih interesa", rekao je Plenković.

"Ona je postala hrvatski brend na globalnoj razini", dodao je.

11:28 Slijedi pljesak Hrvatima u BiH.

11:27 Sad malo plješću generalima.

11:26 Najveći pljesak dobio je Jakov Kitarović. HDZ-ovci mu skandiraju. Hvali ga i Mlakar.

11:25 Plješće se čak i Jandrokoviću. Ali puno manje nego Kolindi i Plenkoviću. Čak je i Bandić dobio pljesak.

11:24 Kolinda uskoro počinje govor. Svi joj plješću. Predstavljen je i Plenković.

11:23 Oliver Mlakar traži riječi da nahvali Kolindu. Priča o veličanstvenoj inauguraciji.

"Ona je ponosno nosila hrvatske boje. Kao nitko prije nje, neumorno je putovala po domovini i svijetu gdje žive Hrvati. Bila je jedna od nas", rekao je Mlakar.

"Ona će uvijek biti naša Kolinda", rekao je Mlakar.

"Kad god sam ja nekoga najavio, taj je pobjeđivao", dodao je i zaslužio aplauz.

11:20 Kolinda će uskoro izaći na binu. Ali prije toga ide minuta šutnje braniteljima i Tuđmanu.

11:18 Program vodi Oliver Mlakar.

11:16 Pogledajte Kolindin ulazak u dvoranu.

11:15 "Predsjednica je dokazala da se može početi s promjenama, prije svega pozicioniranjem u srednju Europu, tamo gdje Hrvatska i pripada", rekao je Karlo Resler dodavši da će Kolinda uvjerljivo pobijediti.

11:10 Stigao je i Stier.

11:00 Na predstavljanju je Vaso Brkić. Na predstavljanju je i njegov brat Jozo.

10:59 Na predstavljanju je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Mislim da je zadovoljila veliku većinu građana", rekao je Penava.

10:50 Bandić i Kolinda došli su u isto vrijeme. Bandić sjedi u prvom redu.

10:42 Na predstavljanje su došli Plenković i ministri.

10:40 Kolinda je predstavila slogan: "Predsjednica. Jer Hrvatska zna!"

 

 

10:00 U svom programu predstavit će sedam područja koja smatra ključnima te će se njima posvetiti u drugom mandatu. Također, Kolinda bi trebala predstaviti i slogan svoje kampanje.

Program je pisala sama, ali uz savjete stručnjaka.

Naglasci programa su na sigurnosti društva, blagostanju obitelji, Inicijativi triju mora te demografiji. 

Također, u svom govoru će podsjetiti kako je sudjelovala u rješavanju problema plinifikacije Slavonskog Broda, izmještala Ured po Hrvatskoj, održala 60-ak gospodarskih foruma, Gospodarskih vijeća.

Spomenut će i kako je u pet godina mandata rezovima u Uredu uštedjela 25 milijuna kuna, a Pantovčak je posjetilo oko 10 tisuća ljudi.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara