Video: Kontroverzni liječnik klonirao 14 ljudskih embrija i klonovima oplodio četiri žene

KONTROVERZNI liječnik Panayiotis Zavos, stručnjak za umjetnu oplodnju, jučer je obznanio kako je klonirao 14 ljudskih embrija te 11 njih usadio u maternice četiri žene koje su ih bile spremne roditi. Proces kloniranja je snimio nezavisni snimatelj Peter Williams koji potvrđuje kako su žene uistinu oplođene kloniranim embrijima. Cjelokupni dokumentarac će biti objavljen na Discovery Channelu, a kloniranja je Zavos izvršio u tajnom laboratoriju na Bliskom istoku.

Zavos, inače naturalizirani Amerikanac, vlasnik je klinika za neplodnost u Kentuckyju te na Cipru, gdje je i rođen. Klonirao je embrije na Bliskom istoku, gdje ne postoji zabrana kao u zemljama zapadnog svijeta. Žene koje je oplodio kloniranim embrijima dolaze iz Velike Britanije, SAD-a i s Bliskog istoka. Ni jedan od pokušaja usađivanja kloniranih embrija u maternice žena nije uspio, ali dr. Zavos kaže kako je ovo "tek prvo poglavlje" i kako "klonirana djeca dolaze".

"Nema sumnje da će do toga doći. Možda to neće uspjeti meni, ali klonirana djeca dolaze. Nema šanse da se to ne dogodi. Ukoliko pojačamo naše napore, mogli bi uspješno kloniranu bebu dobiti u roku godine ili dvije. Ne trudimo se što prije donijeti na svijet kloniranu bebu, već donijeti kloniranu bebu koja je zdrava", rekao je dr. Zavos za The Independent.

Proizveo klonirane embrije tri mrtve osobe

Kontroverzni liječnik je ispričao kako je proizveo klonirane embrije tri mrtve osobe, među kojima je i desetogodišnja djevojčica Cady iz SAD-a, koja je poginula u prometnoj nesreći. To je učinio na zahtjev majke djevojčice, koja je poslala dr. Zavosu njezine zamrznute krvne stanice, jer je spremna učiniti sve kako bi dobila svoje dijete nazad, makar i u kloniranoj verziji.

Zavos je još sredinom siječnja 2004. godine izjavio u Londonu kako je dva tjedna ranije usadio prvi ljudski klonirani embrij u maternicu jedne žene, a još u svibnju 2003. godine je izjavio kako je uspio klonirati embrio. Kloniranje životinja već se duže vrijeme vrši uspješno, iako ga mnogi znanstvenici i dalje smatraju opasnim. Ovca Dolly je klonirana iz 277. pokušaja, a od tad je cijeli proces znatno usavršen.

I.M.
Foto: Zavos.org 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara