Video: Kosor traži pomoć vojske u borbi protiv poplava

Foto: Srećko Niketić/Cropix, Nina Đurđević/Cropix, Damir Krajač/Cropix, Hrvoje Jurčić/Cropix/Podravski list,  Ivan Zacchigna, Index, Snimio čitatelj

OBILNA kiša koja je počela padati u petak uzrokovala je dramatičan rast vodostaja Save, ali i brojnih drugih rijeka diljem Hrvatske. Na sjeveru zemlje na snazi su izvanredne i redovne mjere obrane od poplave.

Poplavljeno područje Zaprešića obišla je tijekom poslijepodneva i Jadranka Kosor. Ogrnuta u kožni kaput i s prikladnim čizmama za gacanje po vodi, premijerka je rekla da će tražiti pomoć vojske u podizanju nasipa i općenito u borbi protiv poplava i nabujalih rijeka.

Kosorica je također naglasila kako su, ukoliko to bude potrebno, spremne dodatne mjere evakuacije za ugrožena područja. "Osigurane su školske dvorane za smještaj evakuiranih, ako do toga dođe. Ali vjerujem da to neće biti potrebno", kaže Kosor.

Helikopterom potopili brod muškarca kojeg su pokušavali spasiti?

Specijalna policija je nakon 14 sati krenula u akciju spašavanja nepoznatog muškarca koji je ostao zarobljen kod noćnog kluba Brazil na obali Save u blizini željezničkog mosta. Oko 15 sati muškarac je spašen iz Save. Izvučen je helikopterom, ispričali su nam očevici koji su s obale promatrali akciju spašavanja. Kažu da je spašen u zadnji čas, jer je brod kraj Brazila, u kojem je 44-godišnjak bio, nakon toga potonuo.

Akcija spašavanja bila je uistinu spektakularna, prepričavaju nam očevici, koji kažu da su takve scene dosad vidjeli samo u filmu. Policajac se na sajli spustio iz helikoptera, ulovio muškarca i nakon nekoliko minuta uspio ga izvući iz broda. Samo trenutak kasnije barka je potonula. Neslužbeno se doznaje da se radi o Ivanu Plevniku, graditelju brodova na Savi koji je pokušavao spasiti svoj brod i nikako ga nije želio napustiti.

Plevnik, naime, nije bio pod dojmom da mu je život ugrožen i od spasilaca je tražio da ga puste na miru. Najprije su do njega pokušali doći vatrogasci, a zatim je policija poslala helikopter. Moguće je da je Plevnikov brod potonuo upravo zbog helikoptera koji mu se previše približio i tako stvorio pritisak. Prijatelji "Savskog vuka" (kako zovu Plevnika), kažu kako on uopće nije želio da ga spase i dodaju kako nije bilo nikakve opasnosti ni za Plevnika ni za brod sve dok se policajci nisu pojavili s helikopterom.

Vodeni val u Zagrebu

Vodostaj Save u Zagrebu već 50 godina nije bio visok kao danas. U podne je izmjereno 427 centimetara, a razina vode još će rasti. Nadležne službe spremne su za vodeni val koji bi do Zagreba trebao doći između 22 i 24 sata kada će se vodostaj popeti na oko 450 centimetara i stabilizirati se na toj razini.

"Vjerujemo da neće biti nikakvih problema. Mi ćemo taj val kroz Zagreb uspješno provesti zato što nas nije iznenadio, očekivali smo ga", umirio je stanovnike metropole generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić na izvanrednoj konferenciji za novinare u prostorijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Istaknuo je kako je situacija u Sloveniji puno gora nego u Hrvatskoj; u Ljubljani je palo 317 litara kiše po metru četvornom, dok je u Zagrebu palo "tek" 80 litara po kvadratnom metru.

Damir Trut, ravnatelj Uprave DUSZ-a poručuje kako su sve službe izašle na teren. "Stanovnici su na vrijeme upozoreni, nitko nije ugrožen", kaže Trut.

U Zaprešiću evakuirano više od 20 osoba

Doznajemo da je oko 10.30 sati Sava  probila nasip u mjestu Vrbine kod Zaprešića te da je odsječeno desetak kuća. Pripadnici DVD-a Brdovec evakuirali su 15 osoba iz osam kuća u naseljima Brdovec, Javorje i Vrbine, a nakon 12 sati u naselju Zdenci Brdovečki u Zaprešiću u je evakuirano još šest osoba. Poplavljene su kuće i podrumi, a zasad nema informacija o ozlijeđenima.

Ured za upravljanje hitnim situacijama, Grad Zagreb i JVP Grada Zagreba upravo su poslali pomoć poplavljenim područjima u Javorje u općini Brdovec. Iz vatrogasne postaje Jankomir (koja je najbliža poplavljenom području) poslan je vatrogasni čamac za spašavanje na vodi, priopćio je Ured za upravljanje hitnim situacijama.

Na Jarunu probijaju podzemne vode, vatrogasci u pripravnosti

Kako nam javlja čitateljica, Sava je u Zagrebu ne samo vrlo visoka i teče iznimno brzo. Rijeka tako uz nasip teče uobičajenom brzinom Save, dok je u koritu mnogo brža te nosi brojne odlomljene grane, katkad i čitava debla.

Tijekom dana pojavila se netočna informacija da je na zagrebačkom Jarunu došlo do probijanja nasipa. To je demantirano iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, iz kojeg su priopćili da je došlo do probijanja podzemnih voda. Pripadnici DVD-a Jarun su u pripravnosti.

U Zagorju proglašeno izvanredno stanje obrane od poplave

Na mjernoj postaji Jesenice II je proglašen najviši stupanj opasnosti od poplave - izvanredno stanje. Vodostaj na toj mjernoj postaji u blizini granice sa Slovenijom je u 14 sati iznosio 561 centimetar.

U Zagrebu su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Mjerne postaje pokazuju da je Sava u Zagrebu u 14 sati bila visoka 441 centimetar, a u Jankomiru 766. Izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su na mjernoj postaji Kupljenovo kod Krapine, a redovne mjere na postajama u okolici Zagreba te istočnije na mjernoj postaji Ilova - Maslenjača.

Policija je u Zagrebu morala zatvoriti prometnice preko odteretnog kanala Sava-Odra. Radi se o Karlovačkoj cesti, Ulici dr. Luje Naletelića kroz naselje Blato. Zatvorene su i ceste na području Jankomira i Velike Gorice.

U Novigradu poplavljena nova dvorana vrijedna 40 milijuna kuna

Portal Istramet javlja da je na sjeverozapadu Istre, posebice na potezu Buje-Umag-Novigrad pala ekstremna količina kiše koja je poplavila podrume i kuće te uzrokovala odrone zemlje i vrlo teško prometovanje. Kako piše taj meteorološki portal, meteorološka postaja u Bujama je u posljednja 24 sata zabilježila čak 211 mm kiše po četvornom metru.

Vatrogasci u najgore pogođenim dijelovima Istre imali su više stotina intervencija zbog poplava. Pod vodom je i nova sportska dvorana u Novigradu, u koju je utrošeno čak 40 milijuna kuna.

Najkritičnije stanje je u Umagu; mnogi su automobili gotovo sasvim pod vodom, a na građane se apelira da ostanu u kućama i potraže zaklon na višim katovima. Jedina dobra vijest je što se očekuje da će, uslijed prestanka kiše, vodostaj Dragonje i Mirne uskoro početi padati.

Promet otežan zbog kiše i poplava

Hrvatski autoklub upozorava vozače da zbog obilnih oborina na mnogim cestama u Istri na području Buja, Novigrada i Umaga ima i nekoliko desetaka centimetara vode na kolniku. Jedini izlaz iz Umaga je preko naselja Komunela i dalje preko Svete Marije na Krasu prema Ipsilonu.

Također javlja da je zbog bure na Krčkom i Paškom mostu te na dionici Jadranske magistrale od Senja do Svete Marije Magdalene na snazi zabrana prometovanja za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Bakra do Senja (D 8) dodatno i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog vode na kolniku za sav promet su zatvorene županijske ceste Marinovec Zelinski-Krečaves, ŽC 3282 Orlovac-Dražica, ŽC 4242 Topolovica-Špišić Bukovica, ŽC 3157 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3035 Laduč-Drenje-Javorje, ŽC 3007 Bistra-Jakovlje, ŽC 3015 Hrastje-Polonje, ŽC Kumrovec-Miljana, ŽC 2084 Kaniža-Jerovec (obilazak preko Ivanca), ŽC 3143 Ozalj-Levkušje-Gornje Pokupje, ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci i Brod na Kupi-Čedanj, te Zaprešićka ulica u Kupljenovu.

Na području Svetog Ivana Zeline zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorene su i lokalne ceste LC 31003 u Gornjem Orešju, LC 31042 Šulinec-Novo Mjesto i LC 31007 Polonje-Novo Mjesto-Krečaves. Zbog izlijevanja rijeke Bednje zatvorena je državna cesta u mjestu Jalševec Svibovečki (D 24). Vozi se obilaznim pravcem Grešćevina-Tuhovec-Varaždinske Toplice. Zatvorena je i državna cesta D 32 na izlazu iz mjesta Prezid do graničnog prijelaza Prezid.

Kako doznajemo, poplavljena su i neka mjesta u Podravini u okolici Koprivnice.

Poslijepodne prestanak kiše u čitavoj zemlji

Kiša je već prestala padati u nekim dijelovima zemlje, a Državni hidrometeorološki zavod prognozira da će tijekom poslijepodneva prestati padati u čitavoj zemlji. Potkraj dana i u noći očekuje se razvedravanje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara