VIDEO Kujundžić: Moral mi ne dopušta da podnesem ostavku. Jedino se Boga bojim

VIDEO Kujundžić: Moral mi ne dopušta da podnesem ostavku. Jedino se Boga bojim
Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić stavio je svoj mandat na raspolaganje premijeru Andreju Plenkloviću rekavši kako od njega očekuje da će odluku donijeti na temelju činjenica, a ne medijskih napisa.

"Kriv sam jer sam formalno nomotehnički krivo ispunio imovinsku karticu. Pošto sam sve u životu stekao pošteno nisam bio opterećen formom, a po drugoj strani sadržajno ništa nisam nelegalno ili moralno sporno učinio", poručio je Kujundžić na konferenciji za novinare i ispričao se za nemarno ispunjenu imovinsku karticu.

Moral i životni kredo mi ne dopuštaju dati ostavku

Za niz članaka u medijima o poslovanju nekadašnje firme njegove supruge "Zidni vrt", isplatama Ministarstva zdravstva prema tvrtkama Kujundžićevih prijatelja, prodaji nekretnine ispod tržišne vrijednosti i neprijavljenim nekretninama na Pagu ustvrdio je da su redom neistiniti i da bez provjeravanja činjenica diskreditiraju njegov životni rad i dignitet te njegovu obitelj i prijatelje.

"Po broju skandala koji svakodnevno izlaze razvidno je svakome da se radi o okrestriranom napadu, odnosno djelovanju interesnih skupina", ocijenio je ministar i poručio da će dokumentacijom dokazati neistinost tih napada i zatražiti zaštitu pravnih tijela kako bi se u budućnosti spriječili takvi "linčevi".

"Niti jedna pozicija nije vrijedna ovakvog tereta i najjednostavnije bi bilo dati ostavku, međutim moj moral i životni kredo mi ne dopuštaju to učiniti jer bi s time pobijedile interesne skupine koje čine štetu svima", kazao je Kujundžić ne precizirajući o kojim interesnim skupinama je riječ.

Otkrio je da se s premijerom Plenkovićom dogovorio u korektnom ozračju staviti svoj mandat na raspolaganje kako bi dobio vrijeme za obranu.

Rekao je da će svi dokumenti biti proslijeđeni Povjerenstvu za sukob interesa, premijeru, članovima Vlade, koalicijskim parterima i Predsjedništvu HDZ-a i pozvao Plenkovića da odluku o smjeni donese na temelju činjenica, a ne medijskih napisa.

Dodao je kako premijer nema vremenski rok za odluku, ona može biti ove sekunde, a može proći i nekoliko dana.

Branim premijera, Vladu i HDZ

"Ja nisam ekspert za pravo, ali s formalno-pravnog aspekta dok premijer ne potpiše ostavku, do tog trenutka ja vodim ministarstvo", rekao je Kujundžić odgovarajući na pitanja novinara.

Na sastanku s Plenkovićem su razmotrili sve varijante, a premijer mu je odlučio ostaviti prostor da iznese obranu, te će potom vidjeti što će učiniti s obzirom na politički rejting stranke. "Ja zapravo ovim činom branim premijera, Vladu i HDZ", ustvrdio je.

Kujundžić je poručio kako je njegov put kao ministra bio izuzetni težak jer nije dio nijedne interesne skupine, ali je radio pošteno, najbolje što je znao i u interesu države i zdravstva.

Pohvalio se povlačenjem sredstava iz EU fondova za opremanje bolnica, povećanjem broja specijalizacija, povećanjem plaća zdravstvenim radnicima, prioritetnim listama čekanja, uređenjem kalendara naručivanja, povećanjem izvršenih postupka za 10 do 20 posto, stabilizacijom financijskog sustava, fondom za skupe lijekove...

"Usprkos upozorenjima i prijetnjama pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije i štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, o čemu bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana", dodao je Kujundžić.

Također je napomenuo kako nije dopustio da se informatizacija zdravstvenog sustava u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna iz EU fondova provede po tzv. natjecateljskom postupku uz pregovore, već da to bude otvoren i transparentan natječaj.

Boji se jedino Boga

Na novinarski upit je li prijavio prijetnje koje je primio Kujundžić je odvratio da se nije time bavio ali se "ne boji nikoga, već jedino Boga".

Kujundžićev odvjetnik Janko Grlić pobrojao je sve nekretnine Kujundžića naglasivši kako je ona na Ravnicama u Zagrebu kupljena kreditom, ušteđevinom i pozajmicom, a da se tržišna vrijednost stana na Markuševcu mijenjala ovisno o tržišnim uvjetima.

Za nekretninu u Ivanbegovini kazao je da se radi o nasljedstvu i da je u imovinskoj kartici nije navedena površina neuređenog potkrovlja koje se ne koristi.

Za Novalju je rekao da Kujundžić ima jedan apartman, a drugi je prodao, dok je vlasništvo nekretnine u Klari preneseno na likvidatora. Za sva pitanja uputio je zainteresirane da se obrate na e-mail adresu odvjetničkog ureda.

 

Tijek presice pratili smo uživo na Indexu

14:12 ''Vidjet će se da ja imam široku podršku javnosti, posebno iz medicinskih krugova'', rekao je Kujundžić.

14:09 ''Meni je do istine, do pravde i do pokazivanja činjenica, nije mi do mjesta ministra'', nastavlja Kujundžić.

14:08 ''Plenković je rekao da se iz aviona vidi da je ovo hajka'', tvrdi Kujundžić.

14:07 ''Koju poruku šaljemo djeci iz Hrvatske? Bježite ako ćete nešto imati'', govori Kujundžić.

14:06 ''Ja se nikoga ne bojim. Ja se jedino bojim Boga'', rekao je Kujundžić na pitanje o prijetnjama koje je spomenuo.

14:00 Kujundžić i dalje tvrdi da u sadržajnom smislu nije ništa krivo naveo u imovinskoj kartici.

13:56 ''Plačući me nazvala majka kojoj dijete umire, da je aparat pokvaren pa sam se uključio. Tada su mi počela stizati dobronamjerna upozorenja, a onda i prijetnje. Ja nisam plašljiv čovjek pa nisam reagirao.''

13:54 ''Premijer je imao razumijevanja. On kao pravnik zna da se ne može suditi bez prava na obranu. Noćas sam pisao ovo, birajući riječi, a poslije sam se konzultirao s odvjetnicima.''

13:53 ''Imate li pitanja za odvjetnika? Ja ga plaćam 500 kuna po satu, neka ide onda'', govori Kujundžić nakon izlaganja svog odvjetnika kojeg je doveo u Ministarstvo.

13:46 Kujundžić je u Ministarstvo zdravstva doveo vlastitog odvjetnika koji sada govori o svakom pojedinačnom slučaju o kojem se govorilo u medijima. 

13:45 Kujundžić je sada sve ono o čemu se u medijima pisalo još direktnije nazvao lažima i pozvao Plenkovića da odluči o njegovoj smjeni i da to učini na temelju činjenica. Rekao je da dokumenti dokazuju da je sve laž.

13:43 Kaže da mu moral ne dopušta da podnese ostavku. Kaže da je Plenkoviću dao mandat na raspolaganje i da je od njega tražio dodatno vrijeme. 

13:42 Sve drugo o čemu su pisali mediji Kujundžić naziva lažima i kaže da je to interesno organizirana hajka. 

13:41 ''Još jednom se ispričavam na šlampavo ispunjenoj kartici, ali ništa od moje imovine nije sakriveno'', govori Kujundžić ponovno dodajući da se radi o "normotehničkim greškama". 

13:40 Kujundžić govori što se radilo u njegovom mandatu. Govori u perfektu, no zapravo se hvali onime što smatra svojim postignućima. 

12:38 ''Zatražit ću zaštitu pravnih tijela. Pripremio sam dokumentaciju koja dokazuje da ništa krivo nisam napravio'', govori Kujundžić. Prozvao je "interesne skupine".

13:37 ''S premijerom sam imao sastanak u dobrom ozračju. Kriv sam jer sam normotehnički krivo ispunio karticu. U medijima izlazi niz napada i neistina, diskreditira se moja obitelj i prijatelji.''

13:36 ''Hvala medijima što prate moj tzv. slučaj. Opet pozivam da istraže i druge'', započinje Kujundžić.

13:35 Kujundžić ulazi u prostoriju.

13:30 Svakog trenutka očekuje se početak Kujundžićeve presice.

Nekoliko minuta nakon podneva Kujundžić je izašao iz zgrade vlade. Pred novinarima se nije zaustavio, tek je usputno spomenuo da će presica biti u 13:30 sati. 

Izvor iz vlade potvrdio je Indexu da je u subotu održan sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem te dodao da u odlukama koje slijede treba pokazati odgovornost i voditi računa o stabilnosti vlade i HDZ-a.

"Strpimo se još koji dan, vidjet ćemo sve početkom tjedna", rekao je Indexu izvor iz vlade vezano uz ministra Kujundžića koji je posljednjih dana pod pritiskom javnosti zbog afere oko imovinske kartice i neprijavljene imovine.

Ministar Kujundžić tijekom vikenda nije odgovarao na pozive.

Tko će ga naslijediti?

Čini se da je smjena Kujundžića potpuno izgledna i da je samo pitanje hoće li sam dati ostavku ili će ga Plenković smijeniti. 

Već se spominje i tko bi mogao naslijediti Kujundžića do kraja mandata.

Navodno bi premijer mogao tu funkciju ponuditi ministrovu pomoćniku Viliju Berošu. On je neurokirurg i sveučilišni profesor koji se spominjao i kao zamjena Kujundžiću u vrijeme rekonstrukcije vlade.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara