Video - Kusturica opet četnikuje:"Ko ne voli Dabić Rašu, popušio kitu našu"

"NA KONCERTU u Oslu održanom u studenom 2008. Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra su još jednom pokazali svoje pravo lice", navodi se u pismu čitatelja iz Norveške poslanog na adresu portala monet.ba. Kusturica i njegov bend, naime, na svom repertoaru imaju pjesmu "Wanted Man" Johnnyja Casha, a čiji tekst Kusturica na svojom koncertima voli izmijeniti.

Već je ranije na svjetskoj turneji Kusturica koristio ovu pjesmu za odavanje počasti Radovanu Karadžiću, a to je praksa od koje proslavljeni i (pre)cijenjeni redatelj nije odustao ni nakon što je ratni zločinac koji se godinama skrivao uhićen i izručen Haškom sudu.

"Članovi grupe, ničim izazvani, hrabro i na materinjem srpskom jeziku 'da ih ceo svet razume', zborno pjevaju - 'Ko ne voli Dabić Rašu, popušio kitu našu'. Tako Emir K. i The No Smoking Orchestra s Rašom u mislima i kitom na usnama putuju Europom, nastojeći osobnim primjerom dati svoj doprinos miru i suradnji u regiji. Sljedeće stanice ovog putujućeg cirkusa su Munchen i Zurich", navodi se u pismu poslanom iz Norveške.

Kusturica se, svojim oskvrnućem kultnog Cashevog hita, tako sasvim jasno referira na Radovana Karadžića. "Rašo" je, naime, ime kojim Karadžića od milja nazivaju njegovi pristaše (a na plakatima potpore ponekad su se znali naći i natpisi za "Rašu četnika"), dok se "Dabić" referira na njegov alter-ego Dragana Dabića.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara