VIDEO Microsoft će pohraniti otvoreni kod u bunker koji štiti od smaka svijeta

VIDEO Microsoft će pohraniti otvoreni kod u bunker koji štiti od smaka svijeta
Screenshot: YouTube/GitHub

PORED poznatog Svalbardskog globalnog skladišta sjemena u Norveškoj nalazi se napušteni rudnik ugljena u kojem će se od apokalipse čuvati drugačija vrsta resursa: sav GitHubov softver otvorenog koda. GitHub je u vlasništvu Microsofta koji ga je kupio prošle godine za 7,5 milijardi dolara.

Ako nas zadesi smak svijeta, što god ili tko god da preživi moći će pristupiti i koristiti softver koji stoji iza današnje moderne tehnologije.

Naime, od 2017. godine otvoren je Arktički svjetski arhiv (Arctic World Archive) u kojem se pohranjuju razni digitalni zapisi; uključujući vatikanske arhive, filmove ili bilo što drugo što se smatra vrijednim očuvanja, piše Futurism.

Ovim vrijednostima uskoro će se pridružiti GitHubov doprinos, odnosno kopija gotovo cijelog softvera otvorenog koda na svijetu koja će se moći pregledavati jedino uz povećalo.

Kod je zapisan na posebnim rolama

Često se na zajednicu otvorenog koda gleda kao na rubnu skupinu čudaka ili tehno idealista, no velik dio digitalne strukture koju svaki dan koristimo oslanja se na taj javno dostupan softver. O njemu, primjerice, ovise Facebook, Google i Amazon.

Možda će se neki ismijavati s GitHubovom idejom pohrane podataka, no ako jednoga dana dođe do neke prirodne katastrofe koja će uništiti sve tvrde diskove, taj arhiv će se pokazati itekako korisnim.

GitHub bi otvoreni kod u Arktički svjetski arhiv trebao pohraniti 2. veljače 2020. godine. Podaci će biti spremljeni na filmskim rolama dugačkim 3.500 metara. Radi se o posebnom materijalu i tehnologiji te bi vijek trajanja tih rola trebao biti 500 godina, javlja Cnet.

Tvrtka čak kaže da "simulirani testovi starenja pokazuju da će Piqlove role filma trajati dvostruko duže" i da bi podaci mogli biti sačuvani čitavo tisućljeće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara