VIDEO Milanović je Kolindu ispratio s Pantovčaka, dao joj buket cvijeća

VIDEO Milanović je Kolindu ispratio s Pantovčaka, dao joj buket cvijeća
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell,Screenshot: HRT

OKO 13:20 završili su primopredaja dužnosti i sastanak u četiri oka Zorana Milanovića i njegove prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon toga Milanović je Kolindi uručio buket te je ispratio s Pantovčaka.

Tim je činom i završila svečanost Milanovićeve inauguracije kao petog hrvatskog predsjednika. Na ulaznom platou na Pantovčaku u tom je trenutku orkestar Hrvatske vojske svirao "Mi smo garda Hrvatska". Prije toga u predsjedničkom Kabinetu održana je polusatna primopredaja dužnosti.

Zoran Milanović svečano je točno u podne prisegnuo pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao", prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Potom je prisegu i potpisao, a u tijeku je njegov inauguracijski govor.

Uslijedio je i domjenak za uzvanike.

Dužnost predsjednika Milanović počinje obnašati u srijedu, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog Kabineta na Pantovčaku.

Za predstojnika Ureda predsjednika imenovat će Orsata Miljenića koji je bio i voditelj njegove kampanje na predsjedničkim izborima, za glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je glasnogovornik bio i u kampanji, a očekuje se i još nekoliko odluka o imenovanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara