VIDEO Mladom genijalcu iz Karlovca posao cvjeta. Otkriva nam što novo priprema

VIDEO Mladom genijalcu iz Karlovca posao cvjeta. Otkriva nam što novo priprema
Video: Barbara Ravbar Screenshot: Index

NAKON završetka srednjoškolskog obrazovanja brojni maturanti diljem Hrvatske hrle na fakultete kako bi upisali željeni studij ili jednostavno 'dobili papir'. Čak i oni koji odluče da to nije za njih, često popuštaju pod pritiskom okoline ili roditelja koji na takvu odluku ne gledaju blagonaklono.

Jedan od onih koji su se odlučili na drugačiji put bio je tada karlovački gimnazijalac Albert Gajšak.

On je nakon uspješno završenog prirodoslovno-matematičkog smjera odlučio odgoditi upis na zagrebački FER i posvetiti se onome što ga je uistinu privlačilo – otvaranju vlastitog biznisa.  

U IT krugovima već je dobro poznat, a Hrvatsku je predstavljao na nekoliko velikih svjetskih natjecanja, od kojih je najveći tehnološki sajam CES u Las Vegasu. Proslavio se svojom retro igraćom konzolom MAKERbuinom, koju korisnik uz pomoć uputa s interneta sastavlja sam i tako stječe tehnička znanja i vještine.

Uspjeh iz garaže

Do samog proizvoda došlo je sasvim slučajno – iz ljubavi prema elektrotehnici. Počeci su bili u Albertovoj garaži, dok je još kao osnovnoškolac sastavljao i rastavljao različite elektroničke komponente. Godinama je njegova ljubav za elektrotehnikom rasla, a nakon osnovne škole upisao je gimnaziju i osvojio nekoliko Oskara znanja.

„Skužio sam da mogu složiti pametne uređaje poput sintisajzera, igraćih konzola, pametnih telefona, i satova, to što sam slagao doma od dijelova koje kupiš putem interneta. Dakle, to nije nešto što mogu raditi samo roboti, nego, eto, možeš ti to sam napraviti doma, bez obzira na to što imaš 15 godina. Meni je to bilo onako, kak bi rekli špica, odnosno shvatio sam da je to dosta zanimljivo i da bi možda ljude to interesiralo na nekom sajmu inovacija“, prepričava Albert.

Apsolutni stranci prepoznali su vrijednost MAKERbuina

Kako bi pokrenuo vlastitu proizvodnju MAKERbuina, organizirao je crowdfundig kampanju za prikupljanje novca preko američke web stranice Kickstartera. Donacije su počele pristizati sa svih krajeva svijeta. Početni cilj od 10 tisuća američkih dolara premašen je u roku tri dana, a prikupili su nevjerojatnih 100 tisuća dolara.

Toliko zanimanje za proizvod pružilo je Albertu dodatni poticaj u otvaranju vlastite tvrtke i zapošljavanju radnika: "Nisu to bili neki susjedi iz Karlovca kojima sam ja bio simpatičan, nego apsolutni stranci koji su prepoznali vrijednost tog uređaja. Tako smo shvatili da možemo napraviti tržišni uspjeh i nastavili s time."

SAD, UK i Njemačka najveći uvoznici

Danas ima šestero zaposlenih na puno radno vrijeme i posao mu cvjeta. Čak 95% njegovih proizvoda odlazi na tržišta izvan Hrvatske. Najviše izvoze u SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku.

Iako mnogi negativno komentiraju njegovu odluku o odgađanju studiranja, on iza nje čvrsto stoji: "Definitivno sam shvatio da ako odem na fakultet i pokušavam simultano voditi tvrtku uz to, da onda neću niti fakultet završiti, niti ću nešto uspjeti napraviti od te firme."

Naglašava da, iako sa završenim fakultetom ne bi napravio neke pogreške koje je napravio sada, smatra svoju odluku dobro promišljenom: "Shvatio sam da fakultet definitivno može čekati i da je pretvaranje svog hobija u neki održivi biznis koji može zapošljavati ljude i generirati novac bila prilika mog života. Nikada si ne bih mogao oprostiti u životu da nisam imao hrabrosti pokušati nešto napraviti."

Na pomolu novi proizvod

Na kraju našeg razgovora, Albert nam je ekskluzivno za Index otkrio na čemu trenutno radi. Riječ je o pametnom telefonu koji će se prema uputama moći vlastoručno sastaviti.

"Razmišljali smo što je to što svakome treba i zaključili smo da je to pametni telefon. To svi danas imaju."

Albert i njegov tim već imaju definirani dizajn, detalje još razrađuju, a kampanju planiraju realizirati u jesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara