Video: NASA-ina sonda Phoenix na Marsu - pojavili se problemi s elektronikom

NAKON prijeđenih 680 milijuna kilometara putovanja punog neizvjesnosti, na svemirskoj sondi Phoenix koja se nalazi na Marsu pojavili su se novi problemi s elektronikom.

Znanstvenici se bore s problemom isprekidanog strujnog kruga koji je zahvatio uređaj zadužen za analiziranje leda i materijala s površine Marsa. Problem je otkriven u petak tijekom rutinskog testiranja tog uređaja prije nego započne sa ispunjavanjem svoje misije.

Čovjek zadužen za elektroniku i zagrijavanje materijala prikupljenog robotskom rukom Phoenixa, William Boyton sa sveučilišta Arizona, smatra kako kvar nije kritičan te da može biti riješen kroz kratko vrijeme. Nadodao je kako su znanstvenici otkrili uzrok problema s elektronikom i svjesni su posljedica, a trenutno rade na rješavanju tih uzroka.

Phoenix je dizajniran da otkrije postoje li organski tragovi na površini Marsa koji bi mogli dokazati kako je bilo ili je moguće da bude daljnjeg razvoja života na tom planetu. Najnovije fotografije sonde Phoenix pokazuju kako se, najvjerojatnije, nalazi na području ledenih ploča. "Nakon slijetanja Phoenixa prethodne nedjelje vrlo je vjerojatno kako su njegovi potisnici otkrili led ispod same sonde, što je velik utjecaj sreće", kazao je Ray Arvidson sa sveučilišta Washington.

"Još nismo u potpunosti sigurni da li je zaista riječ o ledu, no nadamo se da jest", nadodao je Arvidson. Iako je još pred Phoenixom tri mjeseca istraživanja, već u prvom tjednu dogodilo se nekoliko problema, no stručan tim znanstvenika do sada s njima izlazi na kraj.

V.M.
Foto i video: nasa.gov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara