VIDEO Novinari HND-u vratili nagrade zbog Ivane Petrović: "Ovo ne smije biti novinarstvo"

VIDEO Novinari HND-u vratili nagrade zbog Ivane Petrović: "Ovo ne smije biti novinarstvo"

Screenshot: Index

NAKON što je prošli tjedan HND odlučio jednu od nagrada dodijeliti huškačici Ivani Petrović, desetak novinara odlučilo je Hrvatskom novinarskom društvu vratiti nagrade koje su dobili proteklih godina.

Naime, nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobila je prošlog tjedna Ivana Petrović, komentatorica Nove TV, za izvještavanje iz Haaga tijekom presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, među njima i Slobodanu Praljku.

Danas su na pressici objavili svoje razloge.

Pogledajte press konferenciju

 
Zajednička izjava novinara

"Odluka da se odreknemo nagrada Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva profesionalan je i građanski protest zbog ovogodišnje dodjele nagrade za televizisjko izvještavanje iz Haaga tijekom izricanja pravomoćne presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Nagrada je dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Izvještaj se mora temeljiti isključivo na činjenicama, ne trpi pristranost i obvezuje na jednak pristup svim stranama. U konkretnom slučaju očekivalo bi se i skazivanje poštovanja prema žrtvama i nihovim obiteljima. Sve je to izostalo.

Ne želimo ulaziti u stil novinarke, i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo
.

 

Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo."


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara