VIDEO Objavljena nova snimka terorista sa Šri Lanke, snimljeni su u hotelu

VIDEO Objavljena nova snimka terorista sa Šri Lanke, snimljeni su u hotelu
Screenshot i video: Ruptly

ŠEST dana nakon masakra na Šri Lanki, u kojem je ubijeno najmanje 253 ljudi, objavljena je snimka dvojice terorista kako ulaze u hotel u kojemu je izvršen jedan od bombaških napada.

Radi se o hotelu Shangri-La, jednom od triju luksuznih hotela u kojima su se dogodile eksplozije.

Snimka nadzorne kamere prikazuje dvojicu terorista kako ulaze u dizalo u hotelu. Na glavama imaju plave kape, a na leđima nose ruksake. Nedugo nakon toga vidi se i kako izlaze iz dizala.

Sljedeća snimka prikazuje jednog od terorista kako hoda po restoranu hotela, a oko njega se nalazi veći broj ljudi. 

Vođa grupe koja je isplanirala napade je mrtav

Podsjetimo, predsjednik Maithripala Sirisena izjavio je danas da je vođa ekstremističke skupine koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki poginuo u jednoj od eksplozija.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Predvodio napad na hotel

Prema njegovim riječima, radikalni propovjednik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Sirisena je također rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

U tijeku DNK testiranje

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila da je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veću razinu, a mnoge su džamije otkazale molitve u petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara