VIDEO Objavljene snimke iz zraka, pogledajte razmjere katastrofe u Genovi

VIDEO Objavljene snimke iz zraka, pogledajte razmjere katastrofe u Genovi
Foto i video: Ruptly

TALIJANSKI ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini objavio je da je pri urušavanju vijadukta u utorak u Genovi poginulo najmanje trideset osoba, dok su prethodni podaci govorili o najmanje 22 žrtve, te je upozorio da se radi o "neprihvatljivom propustu".

"Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dragovoljcima koji su odmah intervenirali i dalje traže preživjele. Nažalost, potvrđeno je da je smrtno stradalo tridesetak osoba i puno je teško ozlijeđenih", rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Cataniji, na Siciliji.

Dodao je da se "obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini".

"Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji", zaključio je Salvini.

Euroskeptični ministar, čelnik krajnje desne stranke Liga, također je spomenuo da su potrebna ulaganja u brojne talijanske dotrajale infrastrukture.

Vijadukt Morandi se uslijed jakih kiša urušio oko 11:30 po lokalnom vremenu. Talijanske novine Repubblica i Corriere della Sera prenose kako je zasad poginulo najmanje 30 ljudi, među njima i djevojčica, no kako operacija spašavanja i dalje traje, zbog čega se očekuje rast broja žrtava. 

Objavljene snimke iz zraka

Objavljene su snimke iz zraka koje prikazuju razmjere strašne tragedije u Genovi.

Kako je došlo do urušavanja?

Vijadukt Morandi pušten je u promet 4. runa 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se možda upravo zbog toga i urušio. 

Vijadukt koji prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željezničke pruge Genova-Milan i rijeke Polcevera, te je dio autoceste A10, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi. 

Reuters piše kako je most obnovljen prije dvije godine, a upravitelj autoceste istaknuo je da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom. 

Repubblica prenosi izjavu četveročlane obitelji u stanju šoka o tome da je u 10:35 munja pogodila jedan od stupova vijadukta, nakon čega se cement počeo raspadati, no navodi se kako je vjerojatno riječ o sugestiji u traženju razloga o mogućem uzroku nesreće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara