VIDEO Održan novi prosvjed protiv Vučića: "On je neprijatelj demokracije"

VIDEO Održan novi prosvjed protiv Vučića: "On je neprijatelj demokracije"
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U BEOGRADU je danas održan još jedan prosvjed protiv Vučića pod motom "Svi kao jedan - Jedan od pet milijuna". 

Organizatori prosvjeda su pročitali zahtjeve i dali vlastima rok do petka u kojemu ih trebaju ispuniti. U suprotnom najavljuju novi prosvjed. 

Od vlasti traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije.

Telegraf javlja kako je Vučić, nakon što je čuo zahtjeve prosvjednika, odlučio otkazati obraćanje naciji koje je planirao.

Njegovu odluku je pojasnio ministar unutarnjih poslova, Nebojša Stefanović.

“Odustao je od obraćanja jer se na te poruke i govore možete samo nasmijati”, rekao je.

 

Tijek prosvjeda:

20:00 Kako javlja televizija N1 Srbija, organizatori prosvjeda pročitali su zahtjeve i dali vlastima rok do petka u kojemu ih trebaju ispuniti. U suprotnom najavljuju novi prosvjed.

19:50 Prosvjed je završen. 

19:30 Okupljenima govor drži bivši predsjednik Srbije, Boris Tadić. "Vučić je neprijatelj demokracije. Svatko tko ga podržava na vlasti je neprijatelj demokracije", rekao je. 

19:20 Sudionici prosvjeda "Svi kao jedan - 1 od 5 milijuna" uputili su u Beogradu zahtjeve vlastima od kojih traže slobodan pristup medijima i dogovor o poštenim izborima, te ravnopravan udio predstavnika vlasti i oporbe u Regulatornom tijelu za elektroničke medije.

19:10 Prosvjednici su pred skupštinom ispred koje predstavnici prosvjednika drže govore. Među prvima je govorio Vuk Jeremić.

19:00 Prosvjednici su prošetali do zgrade vlade i vratili se natrag pred skupštinu. Očekuju se obraćanja organizatora prosvjeda.

18:30 Organizatori prosvjeda su poručili kako će se obratiti okupljenima ispred zgrade vlade.

18:15 Prosvjednici skandiraju: "Lopove, Vučiću!" i "Gotov je, gotov je!"

18:00 Šetnja građana k zgradama vlade i parlamenta protječe mirno.

17:40 Počela je šetnja okupljenih građana k zgradi vlade i parlamenta.

17:20 Govori završavaju te bi trebala početi najavljena šetnja prosvjednika.

16:58 Nakon Sergejevog govora, jedan od predstavnika prosvjednika počeo je čitati otvoreno pismo prosvjednika 1 od pet milijuna Aleksandru Vučiću.

16:33 "Zdravo, uličari, zdravo, dokoni ispijači espresa, zdravo, Soroševi plaćenici, zdravo, nezahvalna bagro koja svaki dan rasplače svojeg predsjednika koji zbog toga ne spava. Imate li imalo stida, srama, nečeg ljudskog u sebi?", započeo je svoj govor Sergej Trifunović i dodao "Jao, koliko vas je..."

"27 godina smo mi na ulici i tražimo državu jer nam je vlasti ne znaju stvoriti. Ali obećavam vam, ovo nam je zadnja ulica", dodao je i ispričao kako prosvjeduje od 1992. godine.

16:30 Ispred zgrade parlamenta obustavljen je promet, prosvjednici nose zastave Srbije i transparente s imenima gradova iz kojih su došli.

Beta prenosi da se oko zgrade narodne skupštine nalaze manje snage policije s kacigama i štitovima.

16:20 Na prosvjedima je za sada govorio jedan uzgajivač malina iz mjesta Ivanjica koji je govorio o opstanku sela. 

Pismo svećenika Nenada Ilića pročitala je njegova supruga u kojemu je on poručio kako će Crkva uvijek biti uz one koji traže istinu i pravdu.

Govorio je profesor Čedomir Čupić, glumac Nenad Maričić i bivši sudac Zoran Ivošević.

16:15 Blic.rs javlja kako su na prosvjedu primijećeni lideri opozicije: Dragan Đilas, Boris Tadić, Vuk Jeremić, Sergej Trifunović, Boško Obradović, Borko Stefanović i Zoran Lutovac.

16:10 I dalje traju govori. Nakon govora, planirana je prosvjedna šetnja do zgrade srbijanske vlade te natrag do parlamenta.

16:05 Kako javlja portal Telegraf.rs, MUP Srbije procjenjuje kako skup za sada protječe bez incidenata.

Na skupu je prisutno između 7.300 do 7.500 građana, a točan broj će objaviti policija u nadolazećim satima, priopćili su.

16:00 Objavljene su i prve fotografije skupa u Beogradu:

15:55 Jedan od govornika je okupljenima poručio kako su vjerojatno primijetili da nemaju internet. O poteškoćama o prijenosu izvijestila je i televizija N1 Srbija. Jedan od rijetkih prijenosa uživo emitira Savez za Srbiju.

15:53 Za vrijeme govora, okupljeni skandiraju: "Av, Av, Av", referirajući se na Vučićeve inicijale, ali i "Ostavka, ostavka, ostavka".

15:50 Na stepenicama ispred ulaza u Narodnu skupštinu prosvjednici su postavili crvena ćirilična slova kojima piše “Ostavke”.

15:45 Okupljenima će se obratiti stranački lideri i javne osobe. Prosvjednici skandiraju "Vučiću, odlazi!".

15:40 Predsjednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, poručio je kako se vlast ne osvaja na ulici, nego izborima. Dodao je kako Srbija nije Venezuela i kako to neće ni biti.

15:30 Službeno počinje novi prosvjed "1 od pet milijuna" u Beogradu. Očekuju se govori predstavnika opozicije.

15:20 Generalni tajnik skupštine Srbije Srđan Smiljanić priopćio je danas u 15 sati kako je odobrio da policija uđe u skupštinu. Naveo je kako ima zakonsku obavezu da zaštiti ljude od potencijalnog nasilnog upada.

15:15 Predsjednik kluba zastupnika Srpske napredne stranke, Aleksandar Martinović, izjavio je danas da će njihovi zastupnici ostati u skupštini kako bi je čuvali od onih koji bi htjeli “nasiljem, prijetnjama i ucjenama preuzeti institucije i uzeti vlast u Srbiji”.

15:10 Ispred zgrade skupštine stigli su lideri opozicije Dragan Đilas i bivši predsjednik Srbije, Boris Tadić.

15:00 Prosvjednici se okupljaju ispred zgrade skupštine.

Vučić: Bit ćete sklonjeni

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) apelirali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema "režimu" Srpske napredne stranke, ali i pozvali građane iz cijele Srbije da dođu u prijestolnicu na miting.

Prema najavama iz Saveza, građanima će na prosvjedu biti pročitani zahtjevi opozicije i nezadovoljnih građana i s govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

Dan ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da policija nikoga neće sprječavati da dođe u Beograd. Prema njegovim riječima, opozicija može postaviti tri, četiri šatora te tako "maltretirati Beograđane i prljati Beograd".

"Neće oni ništa zauzeti, nikakve institucije, bit će sklonjeni", poručio je predsjednik Srbije.

Otkazani autobusi?

Kako javlja Al Jazeera Balkans, organizatori prosvjeda upozoravaju da postoje problemi pri dolasku u prijestolnicu iz udaljenijih krajeva. Naime, pojedini autoprijevoznici, prema tvrdnjama organizatora, otkazuju prijevoz od unutrašnjosti do glavnog grada Srbije zbog neslaganja s prosvjednicima.

Lider Dveri Boško Obradović na Twitteru je objavio da su ukinute i "redovne autobusne linije za Beograd do 17 sati", kao i da je policija tijekom noći "upala kod preostalih autoprijevoznika koji su dali autobuse i kombije i svi su otkazali zakupljene prijevoze", piše Al Jazeera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara