VIDEO Održan prosvjed u Kinu Europa, šef kina objašnjavao ugovore sa Zagrebom

VIDEO Održan prosvjed u Kinu Europa, šef kina objašnjavao ugovore sa Zagrebom
Foto: Index

POPRAĆEN skandiranjem "Ne damo kino Europa!" i dugotrajnim pljeskom prepune dvorane zagrebačkog kina Europa, Boris T. Matić, koji sa suradnicima vodi to zagrebačko kino, poručio je da neće odustati od pokušaja uspostavljanja dijaloga s Gradom kako bi kino nastavilo s radom sve dok ne počne njegova renovacija.

"Htjeli bismo prekinuti glasine, vratiti komunikaciju na dostojanstvenu, normalnu i pristojnu", rekao je Matić na skupu potpore građana, drugom po redu, nakon što je Grad Zagreb prošli petak obavijestio umjetničku organizaciju Zagreb Film Festival (ZFF) da moraju iseliti iz  tog prostora do 1. lipnja, odnosno da im neće produžiti ugovor o najmu.

Matić kaže da se ne žele ni s kim prepucavati preko novina i pozornica, već samo žele raditi svoj posao, pa će još jednom nadležnima uputiti dopis sa zahtjevom da se kino ne zatvori dok ne počne renoviranje.

Ispričao povijest kina

Izrazio je nadu da će im se netko ovaj put javiti, s obzirom na to da dosad nisu uspjeli uspostaviti bilo kakvu komunikaciju s Gradom kada su im iznosili svoje prijedloge o obnovi kina.

Podsjetio je da je Grad kupio prostor kina Europa od privatnog vlasnika 2006., nakon akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza "Daj mi kino", zahvaljujući kojoj je kino spašeno od prenamjene.

ZFF-u je 2007. privremeno povjerena kinoprikazivačka djelatnost, a dvije godine kasnije ta je organizacija dobila kino u zakup na gradskom javnom natječaju, koji je uvjetovao, među ostalim, pružanje ugostiteljske usluge i specijaliziranu knjižaru za film.

Matić: Zatvorite kafić ako vam smeta, a ostavite kino

"Ovih dana gradonačelnik i neki od medija kažu da smo šank-linija i da je sve ovo zbog kafića, ali kafić je bio uvjet da možemo upravljati kinom. Zato je on tu, nismo ga mi izmislili, žao mi ljudi koji tu rade, ali ako vam toliko smeta kafić zatvorite ga i ostavite kino", poručio je Matić.

Između ostalog, uvjet je tada bio i ulaganje u prostor kina Europa u iznosu od dva milijuna kuna i podmirivanje svih drugih redovnih troškova korištenja poslovnog prostora, što je, prema njegovim riječima, ZFF i zadovoljio.

Desetljećima zapuštenoj zgradi trebala je hitna obnova, što su i napravili  - obnavljanje električnih i vodovodnih instalacija i ventilacijskog sustava za grijanje i hlađenje, saniranje kotlovnice, uređenje predvorja, uredskih prostorija, projekcijske kabine, restauraciju 35mm projekcijske opreme, nabavu ostale tehničke opreme, uređenje sanitarnih čvorova, izgradnja wc-a za osobe s invaliditetom i brojne druge popravke. Kasnije je uređena dvorana Muller, knjižara i suvenirnica, kino je digitalizirano, zamijenjeno je filmsko platno i ozvučenje u dvorani.

U prostor je bilo uloženo više od ugovorom predviđenih sredstava, te su krenuli istraživati i osmišljavati proces obnove kina i ponudili Gradu tri modela - da umjesto najma, više od 30 tisuća kuna koliko plaćaju Gradu, podignu kredit za obnovu i sami ga vraćaju, potom da se povlače  sredstava iz europskih fondova te produljenje ugovora ZFF-u na 10 godina, uz ulog od dva milijuna kuna (minimalno) u obnovu kina.

Žali se na šutnju nadležnih gradskih ureda

Matić kaže da nikada nisu dobili nikakav odgovor, a šutnja nadležnih gradskih ureda nastavila se i u 2015. i 2016. kada dobivaju nagradu Europa Cinemas za najbolji europski program.  

Dan nakon što su mediji prenijeli vijest o nagradi stigao je dopis iz Ureda za imovinsko-pravne odnose u kojem se propituje izvršavanje njihovih obveza i po prvi put naznačuje mogućnost prijevremenog raskidanja ugovora, a nakon toga dolazi još nekoliko sličnih dopisa na koje su redovito odgovarali traženom dokumentacijom.

"Slali su nam inspekcije, tvrdili da imamo knjižaru od 120, a ne 20-ak četvornih metara, tražili sve načine da nas zaustave", napomenuo je Matić, dodavši da je potpuna neistina tvrdnja da grad nikada nije dobio dokaze o utrošenim sredstvima.

Po njegovim riječima, njihov model ispunjava javnu potrebu u kulturi, pritom je posve besplatan za Grad Zagreb jer sva sredstva potpore kojima Grad sufinancira njihove programe putem javnih poziva za potrebe u kulturi gotovo su jednaka sredstvima koja kino mora samostalno uprihoditi za trošak najma.

Uz to, moraju uprihoditi sredstva za hladni pogon i redovito održavanje, unapređenje i opremanje kina. "Da sve ove aktivnosti provodi gradska ustanova, troškovi za građane bili bi višestruko viši", istaknuo je.

U listopadu 2018. pokreću postupak produljenja ugovora predviđen Ugovorom o zakupu s Gradom Zagrebom i Zakonom o zakupu u slučaju da zakupnik – u ovom slučaju ZFF i Propeler Film – ispunjava sve ugovorne obveze. Dopise šalju nadležnim uredima, a 45 dana poslije šalju i požurnicu za rješavanje zahtjeva, no naa oba dopisa nitko im ne odgovara.

U studenom dobivaju na uvid dopis Gradskog ureda za kulturu, s potpisom tadašnje pročelnice Ane Lederer, koji je pripremljen na zahtjev Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose, koji ponovno potvrđuje da uredno izvršavaju ugovorne obveze.

Odobrena sredstva za programe, a suradnja prekinuta

Ove godine u veljači odobrena su im programska sredstava za filmske programe u kinu Europa na javnom pozivu za potrebe u kulturi Grada Zagreba - 420 tisuća kuna.

"Zovite me malo ludim, ali ako ispunjavamo sve uvjete ugovora, ako imamo zakonsku osnovu, ako smo dobili nagradu za najbolje europsko kino i ako nam odobre novac za cijelu godinu, iako nemate komunikaciju, očekujete da će doći do produženja ugovora", rekao je.

Početkom travnja dobivaju dopis Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose, ujedno i prvi odgovor na zahtjeve za produljenjem ugovora, kojim se zahtjeva da po isteku ugovora 1. lipnja predaju prostor u posjed, s razlogom  renovacije kina u trajanju od šest mjeseci.

Gradski ured za kulturu sada kaže da Grad namjerava kino prijaviti na europske fondove i da će prostor i nakon renovacije ostati kino. "Iako nas vesele napokon prekinute spekulacije i informacija da će prostor ostati u kinoprikazivačkoj funkciji, dan nakon toga gradonačelnik izjavljuje da ipak ne zna koliko će trajati renovacija", podsjeća Matić.

"Budući da je kino pod zaštitom, proces obnove uključuje pripremanje plana ovlaštenog arhitekta u suradnji s konzervatorima, izradu projektne dokumentacije, a tek nakon toga može se prijaviti na europske fondove", ustvrdio je.

S obzirom na to da ništa od toga nije spremno, niti je u proračunu predviđen novac za obnovu Matić smatra da će to biti višegodišnji proces tijekom kojeg će kino bespotrebno biti zatvoreno.  

"Kino Europa nije ničija prćija"

"Gradonačenik je u nedjelju prvi put izrekao što misli da će biti s kinom, častio nas je raznim imenima. Zadnjih nekoliko dana 'dobio' sam sa raznih strana zbog svog porijekla, no malo mi je bilo čudno kada me po porijeklu i Bandić opalio rekavši da ovo nije prćija u kojoj će biti ćevapčići iz Sofre", napomenuo je Bandić.

"Ovo nije ničija prćija, ovo je ugledno mjesto za kulturu svih građana, ako se 1. lipnja zatvori kino, prekida se prikazivanje programa, otkazuju se dogovorene manifestacije, festivali, ugovori s domaćim i međunarodnim institucijama,  ugovori o radu stalno zaposlenim djelatnicima i vanjskim suradnicima.

Program se ipak neće nastaviti prikazivati od srijede, kako je bilo najavljeno već, kako je rekao Matić, iz poštovanja prema Festivalu tolerancije, od nedjelje kada kreće program "Pogledajte dok možete".

"Nas četvero iz užeg tima nećemo izgubiti posao, imamo Propeler film i Zagreb Film Festival koji nam nitko ne može oduzeti, naši zaposlenici ostaju bez posla, a među njima su roditelji s djecom, projekcionist kojemu treba sedam mjeseci do mirovine", rekao je Matić u emotivnom izlaganju.

Dodao je kako ZFF nema ništa protiv raspisivanja javnog natječaja za upravljanjem kinom, prijavit će se i, kaže, raditi sve transparentno, kao i do sada.

ZFF poslao priopćenje

Nakon prosvjeda priopćenjem medijima javili su se iz Zagreb film festivala.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

"Povodom događaja i napisa koji su se proteklih dana pojavili u medijima vezano uz zatvaranje kina Europa imamo dužnost obratiti se javnosti kako bismo razjasnili trenutnu situaciju.

Za početak, dopustite da iznesemo kronologiju našega odnosa s Gradom vezano uz kino Europa. Godine 2006. nakon zajedničke uspješne akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza Daj mi kino, potaknute željom da kino nakon 80 godina kinoprikazivačke djelatnosti i dalje ostane u funkciji kina, Grad Zagreb kupuje prostor od privatnog vlasnika. Gradski ured za kulturu krajem 2007. godine privremeno povjerava kinoprikazivačku djelatnost UO ZFF kao jednom od aktera akcije do raspisivanja javnog natječaja.

Godine 2009. Grad Zagreb raspisuje javni natječaj za davanje u zakup kina Europa kojim se uvjetuje izvedba kulturno-umjetničkog programa, pružanje ugostiteljske usluge (kafić, noćni klub) i trgovina, odnosno specijalizirana knjižara za film. Između ostalog, uvjet je i ulaganje u prostor kina Europa u iznosu od 2 milijuna kuna i podmirivanje svih drugih redovnih troškova korištenja poslovnog prostora. 

Zadovoljili smo sve uvjete javnoga natječaja svojim predloženim konceptom i programom i time pristali na obavezu upravljanja kinom i podmirivanje svih troškova rada i održavanja prostora.

"Ušli smo u zapuštenu zgradu koja nije bila održavana desetljećima"

Ušli smo u zapuštenu zgradu od gotovo 1.400 četvornih metara koja nije bila adekvatno održavana desetljećima, što je odmah na početku značilo ulaganje visokih sredstava da bi zgrada postala funkcionalna. Kino je bilo prazno, nefunkcionalno i zapušteno i bilo je potrebno osmisliti cijeli način funkcioniranja, od obnove prostora do programa. Hitna

obnova kojom se kino stavilo u pogon uključivala je, između ostalog, obnavljanje električnih i vodovodnih instalacija i ventilacijskog sustava za grijanje i hlađenje, saniranje kotlovnice, uređenje predvorja, uredskih prostorija, projekcijske kabine, restauraciju 35mm projekcijske opreme, nabavu ostale neophodne tehničke opreme, kompletno uređenje sanitarnih čvorova, izgradnja wc-a za osobe s invaliditetom i brojne druge veće i manje popravke i saniranje štete. Nešto kasnije kompletno je uređena dvorana Muller, knjižara i suvenirnica, kino je digitalizirano, zamijenjeno je filmsko platno i ozvučenje u dvorani. 

Kažu da su nadležni godinama šutjeli

S obzirom na to da je do 2014. godine u prostor uloženo više od ugovorom predviđenih sredstava, a svjesni dugotrajne procedure i odgovornosti posla, krenuli smo istraživati i osmišljavati proces obnove kina. 

Prvi model koji smo predložili Gradu predlagao je da umjesto najma koji plaćamo za kino Europa podignemo kredit za obnovu i sami ga vraćamo; drugi prijedlog uključivao je povlačenje sredstava iz europskih fondova; treći prijedlog, koji smo ponudili prije dvije godine, uključivao je produljenje ugovora UO ZFF na 10 godina uz naš ulog od 2 milijuna kuna (minimalno) u obnovu kina. 

Iste godine počinjemo upućivati dopise koji sadrže detaljno opisane prijedloge za renovaciju kina Europa nadležnim uredima u nadi da ćemo zajednički riješiti pitanje obnove zgrade. U pet mjeseci poslali smo više od 30 službenih dopisa i e-mailova, ali na naše prijedloge nikada nismo dobili odgovore.

Šutnja nadležnih gradskih ureda nastavila se i u 2015. i 2016. godini. Godine 2016. dobivamo nagradu Europa Cinemas za najbolji europski program. Kino Europa, zalaganjem tima UO ZFF i Propeler Film te kontinuiranim radom i planiranjem, postiglo je i međunarodni ugled. 

No dan nakon što su svi mediji prenijeli vijest o nagradi stigao je dopis iz Ureda za imovinsko-pravne odnose u kojem se propituje izvršavanje naših obveza i po prvi put naznačuje mogućnost prijevremenog raskidanja ugovora. Nakon toga dolazi još nekoliko sličnih dopisa, na koje smo redovito odgovarali podnošenjem opsežne tražene dokumentacije. Obraćamo se i Gradskom uredu za kulturu kako bismo dobili potvrdu da se naš rad vrednuje na temelju podnesenih rezultata i da ne postoje razlozi za prijevremeni raskid ugovora. Potvrdu o urednom izvršavanju obaveza smo i dobili.

Kažu da je njihov model upravljanja besplatan za Grad Zagreb

Treba naglasiti da je naš jedinstveni model upravljanja kinom, kojim se ispunjava javna potreba u kulturi, pritom posve besplatan za Grad Zagreb. Sva sredstva potpore kojima Grad Zagreb sufinancira naše programe putem javnih poziva za potrebe u kulturi gotovo su jednaka sredstvima koja kino mora samostalno uprihoditi za trošak najma. Uz to, moramo uprihoditi sredstva za hladni pogon (režije, plaće, uredski troškovi i sl.) i redovito održavanje, unapređenje i opremanje kina. Da sve ove aktivnosti provodi gradska ustanova, troškovi za građane bili bi višestruko viši. 

Nakon svih provjera koje su napravljene i nakon pet mjeseci profesionalne i emotivne neizvjesnosti napokon dobivamo dopis Gradskog ureda za kulturu (potpisan pročelnik Ivica Lovrić) u kojem piše da ugovor neće biti prijevremeno raskinut, a od Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove stiže dopis u kojem je naznačeno da izvršavamo ugovorom predviđene obaveze. No činjenica da s gradskim vlastima ne komuniciramo otvoreno i na temelju podnesenih rezultata unijela je nesigurnost u naš svakodnevni rad i bojazan da u Gradu nemamo sugovornika. 

U listopadu 2018. godine pokrećemo postupak produljenja ugovora koji je predviđen ugovorom o zakupu s Gradom Zagrebom i Zakonom o zakupu u slučaju da zakupnik – u ovom slučaju UO ZFF i Propeler Film – ispunjava sve ugovorne obveze. Dopise šaljemo nadležnim uredima, a 45 dana poslije šaljemo i požurnicu za rješavanje zahtjeva. Na oba dopisa nikada nismo dobili odgovor. 

U studenom 2018. godine dobivamo na uvid dopis Gradskog ureda za kulturu s potpisom pročelnice Ane Lederer koji je pripremljen na zahtjev Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose i koji ponovno potvrđuje da uredno izvršavamo ugovorne obveze. Odgovor na zahtjev o produljenju ugovora i dalje ne dolazi.

U veljači 2019. godine UO ZFF-u su odobrena programska sredstava za filmske programe u kinu Europa na javnom pozivu za potrebe u kulturi Grada Zagreba. 

S obzirom na to da tada postoje jake indicije da je produljenje ugovora realna mogućnost (potvrde o urednom izvršenju ugovornih obaveza i odobrenje programskih sredstava za 2019. godinu), zaključujemo da bi odgovor na zahtjev o produljenju trebao stići u zakonskom roku (najkasnije 60 dana prije isteka ugovora) i biti pozitivan. Budući da se rok približavao, i iz bojazni da je negativno rješenje još uvijek opcija, šaljemo novi dopis kojim nastojimo precizno objasniti što prekid poslovanja u ovako kratkom roku znači za upravljanje kinom Europa. U tom dopisu navodimo nekoliko glavnih točaka među kojima su: prekid redovnog programa, otkazivanje svih dogovorenih i tradicionalnih manifestacija (Animafest Zagreb, Zagreb Film Festival, Human Rights Film Festival, Tjedan češkog filma i dr.) i programa, raskidanje ugovora s domaćim i međunarodnim tijelima za realizaciju programa u ovoj godini (primjerice Europski socijalni fond Europske unije), otkazivanje ugovora o radu stalno zaposlenim djelatnicima, otkazivanje suradnje vanjskim suradnicima.

Dopis početkom travnja

Početkom travnja 2019. godine dobivamo dopis Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose, ujedno i prvi odgovor na naše zahtjeve za produljenjem ugovora, kojim se zahtjeva da po isteku ugovora 1. lipnja predamo prostor u posjed. Kao razlog navodi se renovacija kina u trajanju od šest mjeseci. S obzirom na sve indicije koje su nagovještavale mogućnost produljenja ugovora, ta vijest ostavila nas je u potpunom šoku. Razočaranje pojačava činjenica da se kao razlog navodi renovacija kina za koju smo se aktivno zalagali i to prema modelima koji neće biti trošak za građane Grada Zagreba, a o kojima su nadležni uredi imali sve informacije, na koje pak nisu nikada odgovorili.

Na našu naglu reakciju i najavu zatvaranja kina Europa već u nedjelju, 7. travnja, Gradski ured za kulturu reagirao je dopisom da Grad namjerava kino prijaviti na europske fondove i da će prostor i nakon renovacije ostati kino. Iako nas vesele napokon prekinute spekulacije i informacija da će prostor ostati u kinoprikazivačkoj funkciji, dan nakon toga gradonačelnik izjavljuje da ipak ne zna koliko će trajati renovacija. Budući da je kino pod zaštitom, proces obnove uključuje pripremanje plana ovlaštenog arhitekta u suradnji s konzervatorima, izradu projektne dokumentacije, a tek nakon toga može se prijaviti na europske fondove. S obzirom na to da ništa od toga nije spremno, a u proračunu nije predviđen ni budžet za renovaciju, nije neobično što nam se čini da se radi o višegodišnjem procesu tijekom kojeg će kino bespotrebno biti zatvoreno.  

"Nemojte zatvarati kino do početka renovacije"

Naša poruka je jasna: Nemojte zatvarati kino do početka renovacije! Program kina Europa javna je potreba u kulturi ovoga grada. U trenutku kad u središtu Zagreba brojimo tek nekoliko kina koja ispunjavaju funkciju javnoga gradskog prostora, bojimo se da će prekid kontinuiteta rada kina Europa naštetiti građanima koji posjećuju kino, našoj publici, mnogobrojnim kulturnim manifestacijama i programima koji se ondje odvijaju i zaposlenicima kina Europa. Prekid rada kina naprasni je prekid djelovanja filmske zajednice koja je oko njega okupljena; to je zajednica koja je kino inicirala iz potrebe, održavala ga i okupljala oko sebe sve ljubitelje filma. Bez funkcionalnog kina nema ni funkcionalne filmske zajednice. 

Filmski program u kinu Europa stoga se treba nastaviti i dok se priprema projektna dokumentacija za obnovu i radi na prijavi za europske fondove. Cijela organizacija izaći će iz prostora čim počnu radovi. A ako će se nakon renovacije kina raspisati novi javni poziv za upravljanje kinom, mi ćemo se na njega ponovno javiti. 

I za kraj. Ovih dana često se spominje kafić kina Europa kao da smo mi tu zbog kafića, a ne zbog kina. Ako je kafić sporna točka, zatvorite ga, ali ostavite kino dok se ne ostvare uvjeti za početak radova na obnovi zgrade i prostora. Stoga još jednom apeliramo na gradske vlasti da ne prekidaju postojeću kinoprikazivačku djelatnost u kinu Europa i da pokušamo u dijalogu pronaći najbolje moguće rješenje za naše gradsko kino", stoji u priopćenju koje je praktički isto kao Matićevo obraćanje.

Ranije objavljeno

Obraćanje javnosti zakazano je za 17:30 u velikoj dvorani Kina Europa.

"Obranimo jednu od posljednjih utvrda kulture u Zagrebu!

Neizvjesna je sudbina kina Europa, najstarijeg aktivnog gradskog kina, mjesta s posebnim značenjem i omiljenog okupljališta generacija Zagrepčana i ljubitelja kulture i filma. Pod krinkom renovacija i u potpuno netransparentnoj proceduri Grad Zagreb zatvara kultno kino i nalaže dosadašnjem upravitelju Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival da 1. lipnja iseli iz prostora.

Pritom nije jasno što će biti s kinom Europa: koja je namjena prostora, ujedno zaštićenog kulturnog dobra i nacionalnog blaga Republike Hrvatske, koji Grad planira renovirati, i gdje je u proračunu predviđen novac namijenjen za renovaciju kina? Zašto se, unatoč snažnoj pravnoj osnovi, ne obnavlja ugovor s UO Zagreb Film Festival koja posljednjih deset godina uspješno upravlja kinom i koja je djelomice provela renovaciju dok su Gradu uzaludno nudili zajednički plan aktivnosti? UO Zagreb Film Festival uložila je tijekom 10 godina u opremanje i obnovu kina 4.879.995,00 kuna svojih sredstava.

Zašto Grad mjesecima ignorira dopise UO Zagreb Film Festival, koja je tijekom 10 godina izgradila najvažnije mjesto za kulturna događanja u Zagrebu? Zanima nas i što će biti s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što će biti s brojnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama koje se redovito održavaju u kinu Europa?

Znači li Gradu Zagrebu išta činjenica da je kino Europa dobitnik nagrade Europa Cinemas za najbolje europsko kino, da je vodeća regionalna institucija nezavisnog filma i kinematografije i član međunarodnih i europskih mreža Europa Cinemas i CICAE?

Kino Europa iznimno je uspješno kino; tijekom 10 godina održano je 14.000 projekcija, a posjetilo ga je više od milijun gledatelja. Pritom rad kina Europa pod upravljanjem ZFF-a ne predstavlja trošak za Grad Zagreb i porezne obveznike. Sva sredstva koja dobije od Grada Zagreba za realizaciju programa vrati Gradu kroz najam prostora, a svojim vlastitim sredstvima održava program, zgradu, hladni po-gon, plaće zaposlenika i suradnika. Važno je napomenuti kao je Kino Europa sada nezavisna kulturna institucija koja više od 70 % svojih prihoda ostvaruje samofinanciranjem.

Zaustavimo devastaciju kulture u Zagrebu, netransparentnost procedura i samovolju gradskih vlasti koja vodi u potpuno uništenje života i kulture grada. Ne dozvolimo da Grad uništi jednu od zadnjih oaza kulture i živog duha Zagreba! Pridružite nam se na obraćanju javnosti u utorak, 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa u 17:30 sati", stoji u najavi ovog događaja na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara